Valéria
12 °C
19 °C

Szennyezett a levegő a gépkocsiban

MTI
2005.10.20. 13:38

Amerikai kutatók szerint az egészségre kevésbé ártalmas egy forgalmas úton gyalog járni, mint egy kényelmes, légkondicionált autó elsejében ülve várakozni a dugóban.

A gépkocsi belsejében lévő levegő minősége - még nagyvárosban is - szennyezettebb, mint a járművön kívül - állapította meg Robert Baker egy levegőtisztasággal foglalkozó civil szerveződés vezetője.

A kocsin levegőjét jelentősen rontja, hogy az autóülésekben, illetve a műszerfal műanyag berendezéseiben, illetve ragasztó anyagaiban, valamint a légfrissítőkben lévő vegyszerek kipárolgásai, valamint a kipufogógázok egy része óhatatlanul szűrés nélkül jutnak a jármű belsejébe. A legnagyobb légszennyezők azonban maguk az emberek, akik saját lélegzetvételükkel baktériumok és gombák tömegét árasztják rövid idő alatt a kocsi légterébe.

A zárt belső térben a levegő nem tisztítja önmagát, hiszen nincs mozgásban, mint a szabd ég alatt. A gépkocsi zárt terében lévő levegő hosszabb távon számos légúti megbetegedést, sőt akár rákot is okozhat.

Erre egyetlen megoldás lehetséges, a kocsi ablakainak lenyitása, ez azonban csak lassúbb haladásra alkalmas, vidéki utakon lehetséges - írta Robert Baker a www.healthycarcabin.org.sg elnevezésű honlapon.