Piroska
-10 °C
1 °C

Látható szilíciumlézert alkottak

MTI
2005.10.26. 14:53

Amerikai kutatóknak elsőként sikerült szilícium hordozóra látható fényt sugárzó lézert építeniük: a vörös, zöld és kék színű változatban elkészült szerkezet önállóan még nem működőképes, másik lézer kell a gerjesztéséhez, de a megoldás fontos lépés a kisebb méretű és olcsóbb optoelektronikai áramkörök felé vezető úton, szilícium alapon ugyanis eddig csak infravörös lézert tudtak előállítani.

A Cincinnati egyetem kutatói, Andrew Steckl és munkatársai ritka földfémekkel szennyezték a szilíciumra vékony AlGaN közvetítőréteg segítségével felvitt gallium-nitrid (GaN) kristályt, majd 337.1 nm hullámhosszúságú nitrogén lézerrel 600 ps időtartamú fényimpulzusokkal gerjesztették.

Az Europiummal szennyezett gallium-nitrid szobahőmérsékleten 620 nm hullámhosszúságú vörös lézerfényt bocsájtott ki, az Erbium szennyezés zöld és infravörös, Thulium pedig kék fényt eredményezett. A kutatók a Journal of Applied Physics (Alkalmatzott fizika) című amerikai tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.

A kutatók először zafír hordozóréteggel dolgoztak, és azért tértek át a mikroáramkörök gyártásánál általánosan elterjedt szilícium alapanyagra, hogy később egy lapkára lehessen integrálni a lézert és a működéséhez szükséges kiszolgáló áramköröket.

Az egyik legyőzendő technológiai probléma a szilícium és a GaN eltérő hőtágulási tényezője volt, amit egy köztes AlGaN réteggel sikerült megoldani. A kristályréteg növesztő eljárás bonyolultabbá teszi ugyan a hagyományos integrált áramkör gyártást, de még mindig egyszerűbb, mint a jelenleg elterjedt elkülönült gyártás és összeszerelés.

A kutatók most olyan, önállóan használható, elektronikusan gerjesztett lézert szeretnének kifejleszteni, amelyet nem szükséges fénnyel gerjeszteni.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!