Natália
-3 °C
7 °C

Marsnézés Óbudán

MTI
2005.11.04. 14:58

Marsnézőbe, távcsöves bemutatóra és csillagászati előadásra invitál szombat estére Óbudára a Polaris Csillagvizsgáló annak kapcsán, hogy október végén ismét közel került a Földhöz a szomszéd bolygó.

2003 augusztusában volt hasonlóan közel - 55 millió kilométerre - egymáshoz a két bolygó, akkor azonban a Mars alacsonyan volt, alig a látóhatár felett, így kevésbé lehetett élvezni látványát. Ezúttal ugyan 70 millió kilométerre közelítette meg a Földet a Mars - azaz nem "merészkedett" annyira közel, mint két éve -, viszont magasan a horizont felett látható, ami sokkal előnyösebb megfigyelési lehetőséget jelent még szabad szemmel is.

Az érdeklődők szombat este hat órától - ha tiszta lesz az égbolt - távcsővel is megnézhetik a Marsot az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (III. kerület, Laborc utca 2/C), ahol előadásokat is hallhatnak az égitestről.

A Mars egész novemberben szép látványt nyújt majd: fényes, narancsos színű égitestként ragyog keleti irányban az esti égbolton. Sötétedés után a csillagvizsgálóban más nyitvatartási napokon (szombat mellett kedden és csütörtökön) is érdemes vetni rá egy pillantást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.