Piroska
-10 °C
1 °C

Kígyómérget termelnek a gyíkok

MTI
2005.11.30. 08:06

A kígyókhoz hasonlóan a gyíkok is mérget termelnek, csak általában gyengébbet. A házi kedvencként otthon nevelt hüllők harapásai ráirányították a figyelmet, hogy ideje felülvizsgálni a kígyók és a gyíkok 80 éve elfogadott evolúciós családfáját.

Bryan Fry, az ausztráliai Melbourne egyetemének biológusa, meglepődve tapasztalta, hogy a szakállas sárkánygyíknak nevezett népszerű díszállat (bearded dragon) ugyanazt a mérget termeli, mint a csörgőkígyó. Kutatócsoportjával a gyíkokon kívül iguana- és kaméleonfajtáknál kilenc olyan toxint azonosított, melyekről azt hitték, hogy csak kígyóknál fordulnak elő - jelentette online kiadásában a New Scientist című tudományos folyóirat.

A méregtermelést eddig a fejlett kígyófajták specialitásának tartották, és a biológusok úgy gondolták, hogy a két ismert mérges gyíkfajta, a gilai szörny (heloderma suspectum) és a mexikói gyöngyös gyík (heloderma horridum) a kígyóktól függetlenül fejlődött odáig, hogy mérget állítson elő. A gyíkharapás okozta gyulladásokat bakteriális fertőzésnek gondolták, hiszen a gyíkok fogazata hemzseg a bacilusoktól.

Több biológus szerint felül kell vizsgálni a gyíkok 80 évvel ezelőtt elfogadott osztályozási rendszerét, ami a gyík nyelvének felépítése szerint csoportosított, hiszen a toxinok jellemzőbbek az evolúcióra. A genetikai elemzés szerint a kígyók legközelebbi rokonai az iguánák.

Nicolas Vidal és Blair Hedges, a pennsylvaniai állami egyetem két kutatója a Comptes Rendus Biologies című francia nyelvű tudományos folyóiratban cikkben javasolta, hogy a mérgező hüllőket új osztályba (Toxicofera) sorolják.

Az újonnan felismert evolúciós kapcsolatok alapján valószínűsíthető, hogy a méregtermelés 100 millió évvel korábban, az apró emlősök 200 millió évvel ezelőtti elterjedésével egyidőben kezdett kifejlődni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.