Piroska
-10 °C
1 °C

A magyarok ötöde szerint ártalmas a mobil

MTI
2005.12.05. 13:52
A magyar mobiltelefon tulajdonosok bizonytalanok telefonjaik egészségkárosító hatásaival kapcsolatban, ugyanakkor hajlandóak lennének többet fizetni egy olyan készülékért, amelyik alacsonyabb szintű sugárzást bocsát ki - közölte a TNS Hungary hétfőn az MTI-vel. A TNS kutatása szerint az emberek többsége bizonytalanságától függetlenül engedélyezné kiskorúak mobiltelefon használatát. A TNS Hungary piackutató vállalat reprezentatív mintavételű kutatása során ötszáz 18 éves és idősebb, magyar állampolgár fejtette ki véleményét a mobiltelefon veszélyei kapcsán.

A megkérdezettek több mint 20 százaléka úgy véli, hogy a telefonok sugárzása súlyos egészségkárosító hatással bír, ám körülbelül azonos mértékben vannak azok is, akik nem tartják veszélyforrásnak a készülékeket. Az adatok szerint a megkérdezettek közül a 18-29 éves korosztály bízik abban, hogy jelenleg egyáltalán semmiféle egészségügyi következménye nincs annak, ha valaki sokat mobilozik. Meglepő módon a legtöbbet mobiltelefonáló 30-50 év közöttiek szinte ugyanúgy vélekednek a mobiltelefonok veszélytelenségéről, mint a már említett fiatalabb korosztály. A legjobban a 60 év fölöttiek aggódnak annak ellenére, hogy a statisztikák szerint ez a korosztály használja a legkevésbé a mobiltelefont.

A TNS Hungary kutatása alapján az is elmondható, hogy a megkérdezettek 60 százaléka hajlandó lenne többet fizetni egy olyan készülékért, amelyik bizonyítottan alacsonyabb szintű sugárzást bocsát ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.