Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Mobiltelefonnal diagnosztizálhatják a mellrákot

MTI
2005.12.11. 09:57
A mellrák felismerésére alkalmas mobiltelefonos műszert fejlesztett ki a Háárec című jeruzsálemi lap pénteki jelentése szerint egy izraeli orvos.

Az infravörös kamerával felszerelt diagnosztikai maroktelefon elektronikája hatékonyabb, mint a nők által otthon elvégezhető teszt.

Nican Janiv doktor, aki kidolgozta az új technológiát, elmondta, hogy a kamera azonnal egy laboratóriumba továbbítja az általa elektronikus jellé változtatott diagnosztikai leleteket, s ott ezek elemzése alapján döntik el, hogy kérnek-e kiegészítő vizsgálatot.

Az infravörös kamera képes a mell különböző részein mért testhőmérséklet, illetve oxigénáramlás összehasonlítására, ami a múltban is hatékonyan segítette a mellrák felismerését.

Janiv doktor a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a további fejlesztés során a mobiltelefont infravörös szenzorokkal láthatják el és ennek segítségével úgynevezett biofeedback műszerre alakulhat, amely az izomtevékenységgel járó elektromos impulzusok rögzítését felhasználhatja az izom edzésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!