Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Kidőlnek a fák Finnországban a felmelegedés miatt

euractiv.hu
2006.01.06. 09:13

Finnország északi részében, Puolanka régiójában az áramszolgáltató társaság karbantartói és az erdőtulajdonosok is a nagy hó miatt panaszkodnak. A fák kidőlnek, mert nem bírják a terhet, s emiatt óriási a kár. A környéken az elmúlt napokban több áramszünet is volt, a karbantartó szakemberek folyamatosan járják a területet, tisztítják a vezetékeket a vizes, nehéz hótól, továbbá kivágják azokat a fákat, amelyek rádőlhetnek a vezetékekre. Finnország-szerte hasonló módon előzik meg az áramszolgáltatás meghibásodását.

A kidőlő fák azonban nagyobb kárt okoznak az erdőtulajdonosoknak, mint az áramszolgáltatónak. Egy erdőszövetkezet vezetőjének becslése szerint csak saját régiójában 400 ezer eurós kár keletkezett 2005-ben a kidőlt fák miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a csapadékos és enyhe ősz miatt a föld a mostani télen nem a megszokott módon fagyott meg. A gyökerek lazán állnak a földben és a hóval megterhelt fák könnyedén kidőlnek. Az ily módon keletkezett kár több millió eurós nagyságrendű is lehet Finnországban, s a szakemberek azt mondják, hogy a globális felmelegedés hatására gyakoribbá válhatnak a hasonló jelenségek.

A probléma napi jellegét mutatja, hogy már a rendőrség is rendszeresen figyelmezteti az autósokat, hogy számoljanak az utakra dőlő fák veszélyével. Szakértők azt remélik, hogy a hőmérséklet tavasszal lassan növekszik majd, így a hó folyamatosan olvad el. Ha nagy szél vagy gyors felmelegedés lesz, akkor ez az érintett térségben élő finnek számára akár gazdasági katasztrófát is okozhat.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.