Hajnalka
0 °C
14 °C

Jól van az arcátültetett

MTI
2006.01.11. 14:41

Részleges arcátültetést hajtottak végre egy 38 éves nőn - mivel saját kutyája szétmarcangolta arca alsó részét -, s az illető ma már az utcán jár anélkül, hogy bárki felfigyelne rá - közölte a sajtóval Bernard Duvauchelle, a sebész, aki megműtötte.

"Nap mint nap kimegy az utcára, fedetlen arccal, bevásárol anélkül, hogy feltűnést keltene. Ez talán a legjobb bizonyítéka a társadalomba való tényleges visszatérésnek. Igaz, ha valaki figyelmesen nézi, észreveheti, hogy valami nem stimmel, de ez nem változtat a lényegen. Egy bizonyos kifejezőkészség fokozatosan visszatér. Mi a folyamatot három-hat hónapra becsüljük, és még csak másfél telt el" - mondta el az amiens-i kórház sebésze a Le Courrier Picard című tartományi lapban.

A világpremiernek számító részleges arcátültetésre azt követően került sor, hogy a nő arcának alsó részét szétmarcangolta saját kutyája. A kórház figyelemmel követi gyógyulását, s továbbra is tervez szövetminta-vételt, tekintettel az átültetett arcrész kilökésének veszélyére.

A novemberben végrehajtott részleges arcátültetés vitát váltott ki Franciaországban, a francia orvosi kamara országos vezetősége bírálta a műtét körüli nagy, szerinte "szervezett" hírverést, véleménye szerint a műtéttel kapcsolatban közreadott egyes képek "kíméletlen, látványos és morbid" jellegűek voltak.

Feltételezhető azonban, hogy az arcátültetés technikája tovább fejlődik. Egy brit orvoscsoport december közepén bejelentette: megszerezte az engedélyt ahhoz, hogy olyan jelentkezőket keressen, akiken végrehajthatják az első teljes arcátültetési műtéteket, és Kínában és az Egyesült Államokban is alakultak sebészcsoportok ilyen műtétekre elvégzésére.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!