Zalán
9 °C
19 °C

Egy nappal elhalasztották az amerikai űrszonda indítását

MTI
2006.01.18. 22:08
Újabb 24 órával elhalasztották szerdán a Plútó bolygóra induló New Horizons amerikai űrszonda startját. A halasztás oka ezúttal a marylandi Johns Hopkins egyetem fizikai laboratóriumában berendezett ellenőrző főhadiszálláson bekövetkezett áramszünet volt, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Kedden a floridai Cap Canaveral kilövőállomás körüli erős szelek akadályozták meg az indítást. A legújabb tervezett időpontot csütörtökön közép-európai idő szerint a 19.09 és 21.07 óra közötti időre tűzték ki.

A NASA-nak még 27 napja van ahhoz, hogy felbocsássa a New Horizont. Az űrszondának 2015-ig kell a Plútó közelébe érnie egy 4,8 milliárd kilométeres út megtétele után. Ugyanakkor ha január 27-én nem indulhat el, az út akár több évvel is tovább tarthat.

A misszióban dolgozó tudósok szerint mindenképpen végre kell hajtani a küldetést még 2020 előtt, mert azután a Plútó túlságosan eltávolodni a Naptól, légköre megfagy, és hótömeggé alakul át. A Plútó az egyetlen bolygó a naprendszerben, amelyet eddig - 75 évvel felfedezése után - még nem vizsgált meg űrszonda.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.