Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Százmilliós LG-beruházás Lengyelországban

Napi Gazdaság
2006.01.25. 12:29
A világ harmadik legnagyobb háztartásigép-gyártója, a dél-koreai LG Electronics Inc. a lengyelországi Wroclavban 101 millió dolláros beruházással két új üzemet épít. Az építkezés hónapokon belül megkezdődik, a gyárak a teljes kapacitást 2007 első negyedévére érik el, ettől kezdve évente 500 ezer hűtőszekrény és 3,5 millió lcd-televízió készül majd el. Az LG már otthon érezheti magát Lengyelországban: az 5 ezer új munkahelyet teremtő, főként a nyugat-európai és az orosz piacra termelő üzemek a 2010-ig tervezett egymilliárd dolláros befektetéssel kilenc üzemből álló lánc megvalósítását célozzák.

A világ első számú légkondicionáló-gyártójaként és negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártójaként is ismert LG nettó nyeresége a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi közel kétszeresére, 312,2 milliárd vonra (318,1 millió dollár) nőtt. A Reuters által megkérdezett elemzők 182 milliárd vonos, a Wall Streeten 201,1 milliárd vonos profitra számítottak. Az egy évvel korábbinál 5,2 százalékkal kisebb, 6180 milliárd von árbevétel viszont elmarad a várakozásoktól. A sokáig gyengélkedő mobiltelefon-divízió a negyedik negyedévben a régi időket idézte: az LG a negyedév során rekordmennyiségű, 16,2 millió készüléket adott el, miközben az üzeminyereség-ráta az egy évvel korábbi 5,6 százalékról 8,1 százalékra emelkedett.

A cég 2006-ban a tavalyi 55 millió után 70 millió mobiltelefon értékesítését tervezi, ez becslések szerint körülbelül 8 százalékos világpiaci részesedést jelenthet. Az LG részvényárfolyama, amely a negyedik negyedév folyamán 28 százalékkal emelkedett, az eredmények közzététele után további 3,7 százalékkal nőtt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.