Piroska
-10 °C
1 °C

Két meganaprendszert fedeztek fel amerikai csillagászok

MTI
2006.02.10. 07:49
Két meganaprendszer egyértelmű jelenlétét mutatták ki amerikai csillagászok, és a felfedezés külön érdekessége, hogy a rendszerek középpontjában lévő óriáscsillagokat a bolygóképződésre utaló vastag porkorong veszi körül.

A kutatók magyarázata szerint ezek a gyűrűk hasonlatosak a mi Napunkat körülölelő Kuiper övhöz, amely port tartalmaz, valamint üstökösöknek és kisebb-nagyobb égitesteknek ad otthont.

Az amerikai Spitzer űrteleszkóppal kimutatott kozmikus jelenségek azért meglepőek, mert a csillagászok eddigi ismeretei szerint ilyen gigantikus méretű és tömegű csillagok környezete nem alkalmas a bolygóképződés beindulására. Most már azonban nyilvánvalóvá vált, hogy még az ilyen hatalmas tömegű csillagok is égi kísérőkkel vehetik körbe magukat.

A két csillag tömege 30-70-szer nagyobb a Napnál, és a számítások szerint az őket körbevevő porkorongok tömege mintegy tízszerese lehet a Kuiper övnek, azaz annak egyfajta nagyított másai.

A jelenséget annak a tudományos programnak a keretében fedezték fel, amely 60 igen fényes csillag vizsgálatára indult. A szakemberek kutatásaik eredményeit az Astrophysical Journal Letters című tudományos szaklap pénteken megjelenő számában teszik közzé.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!