Natália
-3 °C
8 °C

Feltalálták a cukormentes almát

MTI
2006.02.22. 09:33

Amerikai kutatóknak hála megszületett az alacsony cukortartalmú gyümölcsöt termő almafa.

Abhaya Dandekar, a University of California Davis kutatója és kollégái az almafákat vették górcső alá, hogy kiderítsék, milyen tényezők határozzák meg a gyümölcs ízét, küllemét, s más, a fogyasztóknak fontos tulajdonságait - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

Vizsgálódásaik eredményeként a tudósok a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz tartalmának csökkentésére voksoltak. Elképzeléseik szerint e vegyület helyett az alma édes ízéről a szorbitolnak kell gondoskodni.

A szorbitol mint mesterséges édesítőszer ismeretes, amelyet a cukorbetegeknek szánt élelmiszerek és üdítők ízesítésére használnak. Az almafák azonban képesek természetes szorbitolt előállítani. A vegyületeket az almafák levelei állítják elő, ám gyümölcscukorrá alakul.

Ez az átalakulást blokkolták a génmódosított almafában, amely ily módon "kalóriaszegény" almát terem. Az újfajta almák kalóriatartalma ugyanis 45 százalékkal alacsonyabb, mint hagyományos társaié.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!