Vilma
-8 °C
3 °C

Aranyláz készül a Déli-sarkon?

MTI
2006.03.01. 11:55

A sienai és a genovai egyetem geológusai a Viktória-föld északi részén kutatják, hogyan alakult ki ez a föld, amely 170 millió évvel ezelőtt még egyben volt Ausztráliával, Új-Zélanddal és Tasmániával. A kvarcba beékelődött, több milliméteres aranyformációkat mintegy mellékesen találták.

Az egyenként mintegy 80 milligrammos ércdarabkákat Genovában vizsgálták meg elektronikus mikroszkóppal, és megállapították, hogy 99 százalékban tartalmaznak aranyat. A kitermelés, mivel az arany a felszínen van, nem lenne nehéz, de a Déli-sark ilyen szempontból érinthetetlen. 1996 óta van érvényben a madridi egyezmény, amely 2046-ig megtilt ott mindenfajta bányászatot. Legalábbis erre kötelezte magát az egyezményt aláíró 40 ország. A kontinensnek a 80-as évek végéig tartó inváziója, amely természeti kincseinek megszerzéséért folyt, indokolta ennek az egyezménynek a létrejöttét. Nagy-Britannia, Franciaország, Argentína, Chile és Ausztrália is félretette területi követeléseit.

"Tudjuk, hogy ez a föld az Eldoradó és a mi kezdeti terveinkben is a fémek és az olaj keresése szerepelt, de aztán változtak a dolgok és felülkerekedett ennek a különleges világnak a védelme. Egyébként azért is, mert mindenki felismerte: jelenleg gazdaságilag javasolhatatlan mindenfajta kitermelés. Az emelkedő olajárak és a jelentős mennyiségű arany jelenléte miatt azonban ez az orientáció is megváltozhat" - mondta Carlo Alberto Ricci, a Déli-sarkkutató olasz nemzeti tudományos bizottság elnöke a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.