Vilma
-7 °C
4 °C

Tavasszal kevesebbet eszünk

MTI
2006.03.01. 12:14

Tavasszal kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint ősszel, és az elfogyasztott ételek összetétele is változik - erre jöttek rá amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat során.

A tudósok egy teljes éven át követték nyomon 593 elhízott férfi és nő (20 és 70 év közöttiek) fizikai aktivitását, táplálkozási szokásait és testtömegének alakulását - az évszakok változásával összevetve. Négyszer mérték meg a súlyukat, minden évszakban három napon át táplálkozási naplót töltettek ki velük.

Az elemzések szerint, a napi energiabevitel 86 kilokalóriával volt alacsonyabb tavasszal, mint ősszel. A szénhidrátból, zsírból és a telített zsírból származó energiaszázalék jelentéktelen mértékben változott egyik évszakról a másikra. A szénhidrátfogyasztás legmagasabb értékű tavasszal volt, míg a zsír- és telítettzsír-bevitel ősszel csökkent.

Télen punnyadunk, pedig fontos lenne a rendszeres sportolás!

Télen volt a legalacsonyabb szintű a fizikai aktivitás, a legmagasabb pedig tavasszal. A vizsgálatba bevontak testsúlya mindössze fél kilóval változott az év folyamán, de legmagasabb általában télen volt. Azonban a férfiaknál, a középkorúaknál és a kevésbé iskolázottak körében nagyobb évszakonkénti változást, "kilengést" figyeltek meg .

A vizsgálatból a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele azt a következtetést vonja le, hogy a táplálkozást és az életmódot mindig szoros ellenőrzés alatt kell tartani, a hízásért nem okolható például a hideg. Minden évszakban egyformán fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!