Judit
3 °C
6 °C

Tengeri hínárral a diabétesz ellen

MTI
2006.03.08. 13:47

Ha inzulintermelő sejteket apró hínárbuborékokba "csomagolva" juttatják a beteg szervezetébe, a kezelés az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél valamikor a jövőben alkalmas lehet a napi inzulininjekció kiváltására - erre jöttek rá ausztráliai tudósok.

Bernie Tuch professzor - akinek kutatásairól a cukorbetegeknek szóló lap online kiadása számolt be - tengeri hínárból kivont alginátból 300 mikrométer átmérőjű kapszulákat készített, s ebbe helyezte az inzulintermelő-sejteket, amelyek így átültethetők. A tengeri hínár anyaga egyfajta bevonatot képezve megvédi az átültetett sejtet attól, hogy a szervezet immunrendszere felkutassa és elpusztítsa. A kapszulákon lévő apró lyukak lehetővé teszik, hogy az inzulin kijusson a csomagból, az oxigén és a tápanyag viszont be tudjon hatolni - ugyanakkor olyan aprók, hogy az immunsejtek nem jutnak át rajtuk.

Sejtek holttestből

A sikeres állatkísérletek után az eljárást most egy 51 éves nőn próbálták ki, akinél tízéves korában diagnosztizálták az 1-es típusú cukorbetegséget. A félórás eljárás során a nő szervezetébe mintegy 200 000 sejtet tartalmazó 75 ezer kapszulát fecskendeztek. (A sejteket egy halottból vonták ki és helyezték a kapszulákba.)

A remények szerint hamar megindulhat a beteg szervezetében az inzulintermelés, s ezzel lehetővé válik a napi inzulinadag fokozatos csökkentése. Tuch szerint akár egyetlen injekció is kitarthat az egész életre, bár erre vonatkozóan még nincs tapasztalat.

Dr. Bronwyn O'Brien immunológus - aki korábban maga is kísérletezett inzulint termelő sejtekkel -, úgy vélekedett, hogy Tuch módszere igen ígéretes, de felhívta a figyelmet a lehetséges komplikációkra: ha a kapszulában lévő sejtek nem jutnak elég oxigénhez, elhalnak. Az immunsejtek esetleg a kapszulákon kívül megtelepedve blokkolhatják az inzulináramlást. Végül az úgynevezett hírvivők át tudnak jutni a kapszulák apró lyukain, és gyulladásos reakciót válthatnak ki - mondta O,Brien.

Az utóbbi lehetőség Tuch szerint is fennáll, ezért megelőzés gyanánt gyulladáscsökkentő szedését javasolja.

A kutatás igen ígéretes, de egyelőre semmiképpen nem jelent közeli megoldást, csak kecsegtet az inzulininjekció elhagyásával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.