Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kombinált szűréssel a Down-kór ellen

MTI
2006.03.16. 12:02
Újszerű, integrált és kombinált szűrésekkel az eddig alkalmazott módszerekhez képest jóval nagyobb biztonsággal lehet megállapítani, hogy egy terhességnél fennáll-e a Down-kór veszélye. Korábban úgy vélték, hogy általában az idősebb nőknél gyakrabban fordul elő Down-kóros magzat, de ma már ismert, hogy a beteg gyerekek 70 százaléka 35 évnél fiatalabb anyáktól születik - vagyis ha csak az anya kora alapján döntenének a vizsgálatok szükségességéről, az összes Down-kóros eset 30 százalékát találnák meg.

A jelenlegi magyarországi találati arány az egyre terjedő szűréseknek és a 12. héten rutinszerűen végzett vizsgálatnak köszönhetően ennél valamivel jobb: 2004-ben a Down-kóros esetek közel 43 százalékát ismerték fel a terhesség alatt. Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szerint tévhit, hogy minden 35 év feletti terhes magzatánál érdemes kromoszómavizsgálatot végezni: a modern szűrővizsgálatok lehetővé teszik, hogy a döntésnél ne csak az anya korával járó, hanem az egyedi kockázatot vegyék figyelembe.

Az új szűrővizsgálatok lényege, hogy felismerjék azokat a terhességeket, amelyekben a kromoszóma rendellenesség előfordulásának valószínűsége nagy.

Egy átlagos európai országban 100 ezer terhességre körülbelül 140 Down-kóros terhesség esik. A szülésre készülő nők életkora egyre magasabb, jelenleg a terhességet vállalók mintegy 8 százaléka 35 évnél idősebb. Ha kizárólag korcsoport szerinti választás alapján végeznének magzati kromoszóma vizsgálatot, a 140 kóros terhességből csak 42 esetben találnák meg a Down-kórt, 98 esetben viszont nem, s a 8 ezer elvégzett kromoszóma vizsgálatból 80 vetélés következne.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.