Jótékony, omega-3 zsírsavat termel a disznó
Amerikai tudósok olyan disznókat tenyésztettek ki, amelyek szervezete a szívre rendkívül jótékony hatású zsírsavat termel. Az omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik az infarktus kialakulásának veszélyét. Az emberi szervezet azonban nem termel ilyen típusú zsírsavakat, azokat mostanáig csak diétás ételekkel, növényekkel, vagy bizonyos halfajtákkal - például lazaccal vagy tonhallal - lehet bevinni a szervezetbe. A Pitsburgh-i Egyetem kutatói a Nature Biotechnology című szakmai folyóiratban közölt cikkük szerint magzati sejtek genetikai módosításával elérték, hogy a kifejlett példányok olyan zsírszöveteket növesszenek, amelyek omega-3 zsírsavat termelnek.
"Mivel a disznók és az emberek fiziológiája hasonló, a sertések megmutathatják, hogy jó hatással van-e a szívre a megemelkedett omega-3 zsírsavak szintje" - mondta a kutatásban résztvevő Randy Prather a BBC-nek. A sertések a génmanipulációnak köszönhetően sokkal tovább élhetnek - ami gazdaságosabbá teszi a tenyésztést -, és húsuk emberi fogyasztása is sokkal egészségesebb lesz. Keith Kendrik, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy vélte, hogy a kísérletek új utakat nyitnak az omega-3 zsírsavak előnyeinek kiaknázásában, de emberi fogyasztásra sokkal inkább a genetikailag nem módosított élelmiszereket ajánlotta. A British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban nemrég megjelent cikk 89 tanulmány alapján arról számol be, hogy az omega-3 típusú zsírsavak jó hatással vannak az emberi egészségre.