Pál
-9 °C
0 °C

EU-tervezet az olcsóbb külföldi telefonálásért

MTI
2006.03.28. 15:23

Az Európai Bizottság olyan szabálytervezetet készít elő, amely jövőre 40 százalékkal csökkentené a külföldön tartózkodók mobilhasználati díjait, az úgynevezett barangolási felárakat, és felső korlátokat állapítanának meg e díjakra. A beérkező hívásokért a hívást fogadónak felszámított díjat meg is kellene szüntetni a tervezet szerint.

Az EU-bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a "barangolás" alapdíját percenként 0,30 euróra kellene csökkenteni. Jelenleg percenként 0,70-0,80 eurós díjak is vannak. A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát. A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben. Az uniós információs biztos szerint ez a gyakorlat egyre több, az uniós határokon belül külföldön dolgozó, vagy utazó személynek okoz kárt. Mint hangsúlyozta: "ma már csak a mobiltelefonálásban érezni, hogy igenis vannak határok Európában".

Az uniós szintű szabályozás azért is kellene, mert egy adott országban működő, úgynevezett nemzeti társaságnak nem érdeke csökkenteni ezt a díjat, mivel nem a saját előfizetője, hanem egy külföldi mobilszolgáltató felhasználója fizeti meg a hálózatának használatáért járó, többnyire magas összeget. Éppen ezért a nemzeti hatóságok sem szorgalmazzák különösebben a barangolási díjak csökkentését, mivel ezzel bevételtől fosztanák meg a cégeket, s így tőkét vonnának ki az adott, úgymond saját országban működő társaságokból. Egyelőre nehéz megállapítani, hogy a barangolás mennyibe kerül egy-egy társaságnak, mivel a mobilszolgáltatásban még nem készült sehol olyan mélyreható költségfelosztás, mint a vezetékes szolgáltatásnál. A világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone kedden tiltakozott a díjcsökkentés ellen, mondván, hogy amiatt csökkenni fognak a fejlesztésre fordítható összegek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.