Natália
-3 °C
7 °C

Energia a vulkán magjából

MTI
2006.03.29. 13:56
Izlandi geológusok húsz millió dolláros projekt keretében lyukakat fúrnak a vulkán magjába, hogy egyrészt geothermikus energiához jussanak, másrészt többet tudjanak meg az óceán-középi hátságok szerkezetéről.

Gudmundur Omar Friedleifsson geológus húsz évvel ezelőtt meglepve tapasztalta, hogy a fúrólyukba leeresztett hőmérő megolvadt, a várt 380 helyett ugyanis 400 vagy 500 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodott odalent. Ekkor gondolkozott el azon először, mekkora energia rejtőzik az izlandi vulkánokban.

Izland egy óceán-középi hátság egyik megemelkedett nyulványán fekszik, ennek köszönhető az aktív vulkanikus tevékenység. Az északi országban az otthonok 90 százalékát geotermikus energiával fűtik, és számos erőmű is üzemel, amelyek turbináit a 600-1000 méter mélységből előtörő 240 Celsius-fokos víz, illetve gőz hajtja.

A BBC arról számolt be, hogy a tudósok most még mélyebbre akarnak fúrni: Friedleifsson és csapata a gépeket egészen négy kilométeres mélységig szándékozik lejuttatni, ahol úgynevezett szuperkritikus vízre remélnek bukkanni. A vízből és gőzből álló, különleges állapotú folyadék rendkívül sok energiát tud adni.

Egy fúrólyukból - 200 fokos hőmérséklettel és 200 Bar nyomással számolva - becslések szerint 5-50 Megawatt energia nyerhető.

"Izland az évszázad végére az észak Kuvaitja lehet" - mondta Albert Albertson, erőmű-igazgató, hozzátéve, hogy az olcsó, nem fosszilis eredetű energiát a víz alkotóelemeire bontására lehet hasznosítani. Az így nyert hidrogént tartályokban a világ minden tájára el lehet juttatni.

Az energiatermelésen kívül a fúrások lehetővé teszik azt is, hogy a kutatók először hatoljanak be egy vulkán magjába, és jobban megismerjék annak geológiai szerkezetét, kémiai összetevőit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!