Judit
-2 °C
8 °C

Újabb mobilrák-tanulmány Svédországból

TecChannel
2006.04.03. 09:34
Az elmúlt napokbam kisebb pánikot okozott a mobiltelefont használók körében néhány svéd kutató. Egy átfogó felmérés eredményei alapján ugyanis összefüggést fedeztek fel a mobilhasználat és az agytumor kialakulása között.

A svéd munkavédelmi kutatóintézet a múlt héten jelentette meg a kérdéses tanulmányt az International Archives of Occupational and Environmental Health című szaklapban. A kutatók a vizsgálat során 2200 rákbeteget és ugyanennyi egészséges ember viselkedését kísérték figyelemmel. Ennek során összefüggést találtak a gyakori mobilhasználat és bizonyos rákbegegségek kialakulása között.

A kutatást vezető Kjell Mild arról számolt be, hogy a mobilfelhasználók 240 százalékkal magasabb agytumor kockázattal számolhatnak a fejük azon oldalán, ahová a telefont emelik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenkinek messzire kell dobni a telefonját. A svéd kutatók a "gyakori telefonálás" definícióját több mint hat éven keresztül naponta összesen egy órás telefonálásban határozták meg. A kockázat csökkentésére a svéd munkavédelmi kutatóintézet kihangosító vagy headset használatát javasolja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.