Zalán
9 °C
19 °C

Összeolvad az Alcatel és a Lucent

BBC
2006.04.03. 10:47
A távközlési berendezéseket gyártó francia Alcatel és a hálózatfejlesztésre szakosodott amerikai Lucent összeolvadásával a világ vezető távközlési és internetes technológiai konszernje jön létre, közölte a két cég vasárnap Párizsban. Az egyesülés mellett szavazott ugyanis mindkét vállallat vezetése.

Az új konszern - melynek nevéről később döntenek - piaci kapitalizációja eléri a 30 milliárd eurót, közölte a Lucent. Az összeolvadás 6-12 hónappon belül lezárul. Az új társaság 60 százalékát az Alcatel, 40 százalékát a Lucent birtokolja majd.

A közös konszern világelső lesz a vezetékes hálózatok és második a mobilhálózatok piacán, illetve a második legnagyobb cég az internetes hálózati eszközök piacán. A fúzió célja, hogy a forgalom és az eredmény jelentős növekedését érjék el. Három év leforgása alatt a kiaknázható szinergiák 1,4 milliárd eurós megtakarítást hozhatnak.

Az egyesülés a második nekifutásra sikerült. 2001-ben a tervek a Lucent megítélése körüli vitán buktak el. Azóta mindkét cég milliárdokat veszített a dotcom-lufi kipukkanásán, és több tízezernyi munkahelyet építettek le. A 2001-es tárgyalások idején a cégek vezetői még 70 milliárd eurós közös forgalomról tervezgettek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!