Ágnes
-11 °C
-4 °C

Gyógyítható diabétesz?

MTI
2006.04.24. 14:33
Amerikai tudósoknak sikerült kigyógyítani I. típusú diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedő egereket.

A gyerekkori úgynevezett I. típusú diabéteszt valamilyen vírusfertőzés, vagy autóimmun folyamat (a szervezet saját szövetei ellen termelődő antianyagok) következtében a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek fellépő pusztulása okozza.

Az amerikai Institute for Allergy and Immunology kutatói az I. típusú diabéteszben szenvedő egereknek kétféle gyógyszer kombinációját adagolták: az egyik az immunrendszer aktivitását blokkoló úgynevezett anti-CD3 antitestek, a másik vakcinaszerű hatást kiváltó proinzulin-peptid.

Korábban mind a két készítménnyel végeztek klinikai vizsgálatokat, ám külön-külön e szerek hatásfoka alacsonynak bizonyult. Emellett az antiCD3 antitestek, ha önmagukban adagolták, komoly mellékhatásokat váltottak ki.

A kutatást irányító Matthias von Herrath szerint a két készítmény kombinációja révén sikerült csökkenteni a mellékhatások előfordulását, s ugyanakkor javult a terápia hatásfoka is. Korábbi kísérleteik során a kutatóknak sikerült meggátolni a cukorbaj kifejlődését az egereknél, ha idejekorán beavatkoztak, ám kialakult betegség esetében a folyamatot csaknem lehetetlen volt visszafordítani.

A tudósok még ebben az évben megkezdik a klinikai vizsgálatokat. Véleményük szerint a kétfajta készítmény együttes alkalmazásától olyan páciensek esetében várhatók a legjobb eredmények, akiknél csak nemrég alakult ki a betegség.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!