Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Elszámolhatják magukat egyes Opteronok

Prohardver
2006.05.04. 13:45
A mai, igen összetett processzoroknál elkerülhetetlen, hogy néhány hiba ne maradjon a chipben, ezek azonban nagyon ritkán jelentkeznek a gyakorlatban. A komolyabb hibákat a gyártók már bevezetés előtt javítják, a kisebbeket pedig – melyek valós körülmények között nagyon kis valószínűsággel okoznak gondot – általában egy későbbi revízió során küszöbölik ki, ha egyáltalán. A szerverprocesszorokkal szemben mindig szigorúbbak a követelmények, hiszen ezek töbnyire mostoha körülmények között, állandó nagy terhelésen futnak, és a feldolgozott adatok üzleti értéke is jelentős. Éppen ez készteti az AMD-t arra, hogy egy újonnan felfedezett lehetséges hibaforrás miatt visszahívja mintegy háromezer Opteron processzorát.

Az egy-, két- és többutas rendszerekbe való egymagos Opteronok 2,6 és 2,8 GHz-es változatainak (152, 154, 252, 254, 852, 854) 2005 végén, 2006 elején legyártott példányainál előfordulhat, hogy bizonyos műveleteknél rossz végeredményt szolgáltatnak. A hiba – melyet a gyártó ismeretei szerint valós körülmények között még nem figyeltek meg – több feltétel együttállása esetén fordul elő; magas külső és belső hőmérséklet, illetve bizonyos lebegőpontos számítások megszakításmentes, hosszú időn keresztül tartó futtatása esetén lokális túlforrósodás miatt adatromlás következhet be. A hiba megoldása egyszerű, az órajelet csökkenteni kell, azonban az AMD természetesen felkínálja érintett ügyfeleinek a processzorok díjmentes cseréjét.

A fiaskó oka az AMD szerint nem a tervezésre vagy a gyártásra, hanem az azt követő tesztelésre vezethető vissza, hiszen az efféle hibákat produkáló chipeket csak alacsonyabb órajelre hitelesítve lett volna szabad kiadni, melyen már nem fordulhat elő a probléma. A hasonló esetek megelőzése érdekében a gyártó egy új teszteljárást vezetett be.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.