Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Megtalálták Kleopátra mauzóleumát?

MTI
2006.05.16. 15:16

Kleopátra mauzóleumát találták meg állítólag az egyiptomi Alexandria partjai előtt, közölte Harisz Callasz görög régész az Eleftherotypia athéni újsággal. A kutató azt mondta, hogy ő és munkatársai hétéves munka után Alexandria Sema kerületében fedezték fel a mauzóleum maradványait.

A Die Welt című német lap úgy tudja, hogy a kutatók az antik templom monumentális, több száz tonna súlyú részét fedezték fel, amely valószínűleg a mauzóleum bejárata volt.

"A régészek 150 év óta sejtik, hogy a mauzóleum ezen a helyen állt, de most megtaláltuk a kapu gránitból készült részét" - mondta Callasz. A felfedezés részleteiről várhatóan júniusban tájékoztatják a nyilvánosságot.

Kleopátra időszámításunk előtt 69-30 között élt, és még életében megépíttette saját mauzóleumát az egyiptomi istennő, Izisz temploma mellett. Krisztus előtt 48-ban, nem egészen 18 évesen lett Egyiptom uralkodónője, bár eleinte öccsével, XIII. Ptolemaiosszal osztozott a hatalmon. Kleop'tra trónra kerüléséhez Róma segítsége kellett, s Julius Caesar mintegy légiónyi élő erővel érkezett Alexandriába, s megpróbálta összebékíteni a testvéreket, majd hamarosan elkergette Prolemaioszt. Kleopátra férjhez ment kiskorú öccséhez, aki XIV. Ptolemaioszként lépett trónra, de alig néhány hónap múlva, ie. 47. június 23-án fiút szült Caesarnak. Kleopátra gyermekével sokáig Rómában élt, Cézár közelében, de a császár megölése után visszamenekült Egyiptomba. Szerelmük számtalan dráma és film tárgya azóta is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.