György
2 °C
15 °C

A gibbonok nem híznak el

MTI
2006.05.17. 13:45
A gibbonok a főemlősök között egyetlenként nélkülözni "kénytelenek" az elhízásért felelős gént. A felfedezés a Tokiói Egyetem kutatóinak érdeme, akik az összes emberszabású majomfajtánál és az embernél vizsgálták a zsír felszívódásáért felelős gének jelenlétét - olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon. Mint kiderült, a gén az ember mellett minden főemlősnél is megtalálható. Egyetlen kivétel létezik - a gibbon, minden emberszabású majom között a legsoványabbik: a 60-70 centiméter magas állatok mindössze 10 kilót nyomnak. A kutatók szerint a gibbonok az evolúció során szabadultak meg a hízásra való hajlamtól. A túlsúly ugyanis összeegyeztethetetlen életmódjukkal, hiszen a gibbonok a vadállatok elől menekülve fáról fára ugrálnak, sokszor 15 méteres távolságot téve meg a levegőben.