Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Sztrájk az Európai Szabadalmi Hivatalban

Heise.de
2006.05.18. 12:18
Pénteken egész napos sztrájkot tartanak a müncheni Európai Szabadalmi Hivatal (EPA) dolgozói. A hivatal 1126 munkatársának 76 százaléka szavazott a hét közepén a munkabeszüntetés mellett.

Az elmúlt héten már volt egy hatórás munkabeszüntetés az EPA-ban. A munkahelyi súrlódások okozói az EPA vezetésének új elbírálási rendszerre, és a munkatársak által nyújtott teljesítmény pontozására vonatkozó tervei. A hivatal szakértői attól tartanak, hogy az átdolgozott "Productivity Assessment for Examiners" szabályozás miatt az ipari szabadalmakat ezentúl kevésbé behatóan tudják vizsgálni.

Az EPA szakértői ezen kívül már hosszabb ideje panaszkodnak a szabadalmi beadványok folyamatosan növekvő számáról, és az emiatt ledolgozhatatlan lemaradásukról. Az elmúlt években folyamatosan évi 8 százalékos volt a bővülés, 2005 során 193 ezer benyújtott igényről kellett már dönteniük. Közben a menedzsment 1998 óta a termelékenység évi egy százalékos növelésére szorítja az alkalmazottakat, de megkövetelik az ellenőrzési tevékenység hatásfokának növelését is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!