Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A növényvédőszerek az agyat is támadják

MTI
2006.05.19. 07:32
A növényvédőszereknek leginkább kitett személyeknél az agydaganat kialakulásának jóval nagyobb az esélye azokhoz képest, akik ilyen kemikáliáknak a közelébe sem kerülnek. Erre a felismerésre jutottak francia kutatók, akik Gironde megyében, Franciaország egyik legnagyobb bortermelő (s ennek megfelelően növényvédőszer-használó) körzetében vizsgálódtak.

A bordeaux-i egyetem professzora, Isabelle Baldi átnézte 221 olyan ember kórtörténetét, akiknél 1999 és 2001 között agydaganatot diagnosztizáltak: ellenőrizte életvitelüket, egyebek között azt is, hogy dolgoztak-e növényvédő szerekkel. Adataikat összehasonlította 442, véletlenszerűen kiválasztott, ugyancsak Gironde megyei lakos adataival.

Mint kiderült, azoknál, akik a leginkább ki vannak téve a növényvédő szerek hatásainak (szőlőtermelők, mezőgazdasági munkások, vagy például akik szobanövényeiket rendszeresen ilyen vegyületekkel kezelték) 2,6-szor nagyobb az agydaganat kialakulásának veszélye, mint a környezetükben élő, de növényvédőszerekkel nem érintkező kísérleti alanynál.

A francia kutatók nem vitatják, hogy a megállapítás általánosításához ennél szélesebb körre kiterjedő vizsgálatokra lesz szükség, több megyében és más növényi kultúrákkal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.