Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Benzol az üdítőkben?

MTI
2006.05.22. 11:16
Az egészségre ártalmas vegyületet, benzolt talált az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerhatóság (FDA) az Egyesült Államokban forgalmazott néhány üdítőiben, és felszólította a termékek gyártóit az italok összetételének megváltoztatására.

Az amerikai kormányhivatal több mint száz szénsavas és szénsavmentes üdítőitalt vizsgált meg, és öt termék esetében jutott arra a következetésre, hogy figyelmeztetnie kell a gyártókat, mivel az italokban a benzol mennyisége meghaladja a megengedett mértéket.

A benzol több tudományos vizsgálat szerint összefüggésbe hozható a leukémia kialakulásának fokozott kockázatával. A benzoltartalom a C-vitamint, (aszkorbinsavat), továbbá két, igen széles körben használt tartósítószert, nátrium-benzoátot, vagy kálium-benzoátot tartalmazó üdítőitalok esetében haladta meg a palackokban a megengedett mértéket.

A kutatók szerint az ilyen összetevőket tartalmazó italok nem mindegyik palackja tartalmaz a határértéken túli mennyiséget a veszélyes anyagból, hanem arról van szó, hogy a szállítás, vagy tárolás során fokozott hőhatásnak, illetve erős fénynek kitett termékekben az aszkorbinsav és a nátrium, -illetve káliumbenzoát egymással reakcióba lépve a normálisnál nagyobb benzol koncentrációt hozhat létre.

Az FDA illetékesei azt hangoztatták, hogy a probléma nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot. Arra hivatkoztak, hogy a "vizsgán megbukott" öt italfajtában talált benzol mennyisége még mindig jóval kevesebb annál, mint amennyi a mindennapi élet során, elsősorban belélegzéssel a környezetből bejut az emberi szervezetbe. Környezetvédő csoportok azonnal tiltakozásukat fejezték ki az FDA álláspontja miatt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.