Judit
3 °C
6 °C

Emléktábla Londonban Gábor Dénesnek

MTI
2006.06.01. 11:04

Emléktáblát avatnak csütörtökön Londonban Gábor Dénesnek, a holográfia Nobel-díjas feltalálójának.

A magyar fizikusnak, aki 1934-ben költözött Nagy-Britanniába, az angol tudományos és kulturális örökséget ápoló hatóság, az English Heritage adományozta az úgynevezett Kék Táblát.

A Blue Plaque hivatalos intézmény Angliában; ilyen emléktáblákkal kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai és külföldi tudósokról, művészekről, politikusokról és más közéleti személyiségekről emlékeznek meg.

Gábor Dénes Kék Tábláját a londoni Kensington kerületben lévő Queens Gate utcában, a tudós egykori lakóházán, a hatalmas Természettudományi Múzeumtól nem messze helyezték el. Felirata szerint "Itt élt Gábor Dénes (1900-1979), fizikus, a holográfia feltalálója".

A magyar tudós a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

Fényben utazott

Gábor Dénesnek csak a legismertebb találmánya a háromdimenziós képalkotásra használt holográfia; kevésbé közismert, hogy ő dolgozta ki egyebek mellett a nagyvárosok közvilágításának elengedhetetlen kellékét, a magas nyomású higanygőz világítótestet, valamint a tévéképernyők elődjét, a nagy sebességű katódsugár-oszcilloszkópot. A lapos, színes tévéképcsövek kifejlesztésének úttörője is volt; száznál több tudományos szabadalmat jegyzett, maradandót alkotott a plazmafizika, a hírközlés- és információelmélet terén, a fizika és kibernetika összefüggéseinek vizsgálatában.

A brit királyi tudományos akadémia, a Royal Society tagja, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a londoni Imperial College elektronfizika-professzora volt. Emlékére a Royal Society Gábor Dénes-díjat alapított.

A londoni Kensington kerületben egyébként egy másik jelentős magyar emlékmű is áll: másfél éve avatták ugyanitt Bartók Béla szobrát, amelyet Varga Imre készített. A kétméteres bronz alkotást a South Kensington földalatti-állomás melletti kis téren állították fel, nem messze attól a helytől, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!