Mária
-6 °C
-2 °C

Újabb teherűrhajó indult útnak az ISS felé

MTI
2006.06.24. 19:26
Újabb orosz teherűrhajó indult útnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé: a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból szombat este felbocsátott Progressz M-57 várhatóan két nap múlva kapcsolódik az űrállomáshoz.

Mint a Moszkva melletti földi irányító központban elmondták, hogy a Progressz M-57 a fellövést követő kilencedik percben levált a Szojuz hordozórakétáról és önállóan folytatja útját az űrállomás felé, amelynek fedélzetén jelenleg Pavel Vinogradov orosz parancsnok és Jeffrey Williams amerikai űrhajós teljesít szolgálatot.

A teherűrhajó több mint két és fél tonna hasznos terhet szállít az űrállomásra. A rakomány élelmiszerből - közte tizenöt kilogramm friss gyümölcsből és zöldségből -, vízből, oxigénből, üzemanyagból és különböző felszerelésből áll.

A létfenntartáshoz és a mindennapi munkához szükséges eszközök mellett a futópadhoz szükséges pótalkatrészeket is küldenek az ISS-re. A futópad ugyanis gyakran elromlik, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az űrhajósok a súlytalanság körülményei között is megfelelő erőnlétben maradhassanak.

A rakomány a pszichológusok által javasolt és a családtagok által küldött tárgyakat is tartalmaz: Vinogradov például tíz DVD-lemezt kap, amelyen egy orosz televíziós sorozatot és a BBC brit tévécsatorna egyik szórakoztató műsorát tekintheti meg. Az orosz űrhajós már most megkapja születésnapi ajándékát is, bár ezt a csomagot csak augusztus 31-én bonthatja majd fel, amikor betölti 53. életévét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.