Miklós
-7 °C
4 °C

Jövőre minden SATA lesz

Prohardver
2006.07.12. 15:06
Még idén kész belefogni Serial ATA csatolószabványt alkalmazó DVD-írók előállításába Tajvan legnagyobb optikai egységeket előállító vállalata, a Lite-On IT. Iparági források szerint a próbaszállítások sikerétől függően a gyártó kész rövid időn belül teljesen leváltani az elavultnak tekintett – de a DVD-írók esetében máig szinte kizárólagosan alkalmazott – párhuzamos ATA interfészt.

Az évtizedes múltra visszatekintő csatolószabvány végleges száműzését épp a technológia egyik atyjának tekintett Intel kezdeményezte nemrég piacra dobott Broadwater lapkakészletével, mely az első olyan, asztali PC-khez készült chipset a vállalat kínálatában, amelyik teljes mértékben nélkülözi a PATA-vezérlőt. Nemrég beszámoltunk róla, hogy ez a döntés utólag kissé elhamarkodottnak bizonyult, mivel az optikai egységek piacán korántsem olyan elterjedtek a PATA leváltására megalkotott SATA csatolószabvánnyal kompatibilis egységek, mint a merevlemezek esetében (jelenleg egyetlen gyártó árul SATA-s DVD-írót, és további két cég tervez ilyen típust piacra dobni).

A Serial ATA szabvány elterjedésének, minden szegmensben bekövetkező térnyerésének új lendületet adhat a Lite-On döntése, a tajvani gyártó ugyanis amellett, hogy saját márkanevén árulja az optikai egységeket, számos ismert márka beszállítója is egyben. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az új szabványnak megfelelő DVD-írók fogyasztói ára általánosságban hogyan alakul majd a régebbi típusú csatolót használó, ugyanolyan tudású egységekéhez képest – márpedig ez a tényező kulcsfontosságú lehet a rendkívül árérzékeny piacon elérni kívánt sikerekhez.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.