Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Harmincéves időjárás-előrejelzés?

MTI
2006.07.13. 14:33

Akár harminc évre előre is képes lesz megjósolni a tájfunokat, hóviharokat, erős hőmérsékleti ingadozásokat és egyéb természeti csapásokat egy japán tudósok által megtervezett rendszer.

Alapját az Earth Simulator (Föld szimulátor) elnevezésű szuperkomputer alkotja, amely másodpercenként 5 trillió művelet tud elvégezni - olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon.

A szuperszámítógép a jokohamai Föld Intézetében található és 5120 processzorból áll. A komputer a meteorológiai műholdakról és megfigyelőállomásokról bejövő gigantikus adathalmaz feldolgozására képes, amelyek alapján a légkörben és a tengerekben, óceánokban lezajló folyamatokat modellező virtuális rendszert alkot.

A Föld szimulátora segítségével a japán kutatók egy olyan előrejelzési rendszert hoznak létre, amely a bolygó bármelyik pontján 4 négyzetkilométeres pontossággal képes megjósolni az időjárást.

A kutatók érthető módon a Japánt körülvevő térségnek szentelik a legnagyobb figyelmet, ahol a következő 20-30 évre szóló előrejelzés segítségével hatékonyabban készülhetnek fel a várható természeti csapásokra.

A japán tudósok egy háromszáz évre szóló, megközelítő prognózist is készítenek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!