Piroska
-12 °C
-2 °C

Négyezer éves illatszerek kiállítása

MTI
2006.07.13. 14:40

Az olaszországi Treviben kiállítás nyílt azokból az illatszerekből és készítésükhöz használt eszközökből, amelyeket Cipruson, a pyrgosi ásatásoknál találtak olasz kutatók.

A a 4000 éves illatszer-lerakódások tizennégy terrakotta edényben maradtak meg, és a kutatóknak többet sikerült közülük azonosítaniuk, sőt reprodukálniuk. Ilyen a keserű mandula, a levendula, a vadrózsa, a mirtusz, a szurokfű és a kamilla.

Meglepetésükre még petrezselyem-, rozmaring- és babéresszenciát is felfedeztek. Ez utóbbiból a pyrgosi műhelyben kétfélét is gyártottak: egy könnyebb illatot a virágokból és egy nehéz, bódítót a fekete bogyókból - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A szakemberek megállapították, hogy minden illat előállításánál alapvető szerepe volt az olivaolajnak, amelyben az alapnövényeket áztatták.

A leletek között volt egy desztillátor, amely még most is működő állapotban van. A nagy terrakotta szerkezet a középkori lombikhoz hasonlít. Az illatszerkészítést ennek segítségével és az ókori leírások alapján (Plinius is beszámolt erről) a kiállításon, a látogatók szeme előtt mutatják be a kutatók.

A maradványok elemzése azonban még korántsem fejeződött be A kutatók meg vannak győződve arról, hogy valamelyik edényben megtalálják a ciperum nyomait is. Ezt az illatszert is Cipruson állították elő és híres volt az antik korban az egész világon.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.