Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Hordozható szélerőmű

TecChannel
2006.08.03. 10:03
A németországi Clausthal Műszaki Egyetem elektromos energetikai intézetének kutatói mobil szélerőművet fejlesztettek ki. Az akár laikusok által is felállítható erőmű olyan kicsi, hogy egyetlen konténerben elfér, tehát a nehezen megközelíthető helyekre is eljuttatható.

A mobil minierőmű egy 22 méter magasságban forgó szélkerékből áll, amely a akár 4000 watt leadására képes generátort hajtja. A rendszer az egyetem közleménye szerint napelemes egységgel és dízelgenerátorral is kiegészíthető. Miután a konténert lerakták, és két ember erejével felállították a szélkereket, a csatlakozóaljzatra azonnal ráköthetők a fogyasztók.

A minierőmű iránt olyan szervezetek érdeklődhetnek, amelyek a Földön bárhol és azonnal elektromos áramot igényelnek, véli az egyetem. A segélyszervezetek élelmiszer és gyógyszerek hűtésére használhatják, vagy vizet is tisztíthatnak a segítségével. Az ipari országokban is komoly igény mutatkozhat az autonóm erőmű iránt. A kietlen vidékeken álló mobiltornyokat eddig komoly költséggel kellett a központi energiahálózatra kötni. A mobil erőművel erre nem volna többet szükség.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.