Miklós
-7 °C
4 °C

Uniós atomreaktor-kutatás indul Budapesten

MTI
2006.09.08. 12:05

Negyedik generációs, szuperkritikus állapotú vízzel hűtött atomreaktorok kutatása a célja annak a konferenciának, amelynek az atomenergia kutatóintézet ad otthont - tájékoztatta a Központi Fizikai Kutatóintézet csütörtökön az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének (KFKI) Atomenergia Kutatóintézetében szerdán kezdődött, péntekig tartó értekezlet az Európai Unió egyik új kutatási projektjét indítja el - olvasható a kutatóintézet közleményében.

A hároméves projektben az atomenergia kutatóintézet mellett német, finn, svájci, francia, holland, svéd, valamint cseh nukleáris kutatóintézetek, egyetemek, illetve ipari partnerek vesznek részt.

Mint írják a reaktortípus - mellyel az európaiakon kívül japán, kanadai, illetve koreai szakemberek is foglalkoznak - a század közepén jut majd jelentős szerephez a világ villamosenergia-termelésében.

Ez a reaktortípus szuperkritikus vizet használ hűtővízként, ami azt jelenti, hogy magas nyomás segítségével a víz forráspontját növelik, így nagyobb hőenergiát képes felvenni, illetve leadni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.