Élő vírusokkal védik az ételeket
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezte egy víruskeverék élelmiszerekben való használatát. A hatféle vírust tartalmazó keveréket csomagolás előtt permetezik majd a húskészítményekre, hogy védelmet biztosítson a hideg húsokon tenyésző Listeria monocytogenes baktérium ellen, amely az Egyesült Államokban évente 2500 komoly ételmérgezést és 500 halálesetet okoz. Az adalékban található vírusok bakteriofágok, azaz kizárólag baktérium sejteket támadnak meg. Mivel nem ártanak a növényi és az állati sejteknek, az ember számára nem veszélyesek. Az ember emésztőrendszerében egyébként is találhatók természetes bakteriofágok. A baktériumoktól védő élelmiszer-adalékot kifejlesztő baltimore-i vállalat szóvivője közölte, hogy egy meg nem nevezett multinacionális vállalat már megvette a licencet, jelentette a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.