Judit
-2 °C
8 °C

Olcsóbb lesz mobiltelefonálni

MTI
2006.10.06. 15:51
Három év alatt 40-50 százalékkal kell csökkenteniük a magyarországi mobilszolgáltatóknak a hívásvégződtetés díját, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az NHH tanácsa úgy döntött, hogy a végződtetési díjak három lépésben csökkennek a költségalapú szintre. Az első lépésre 2007 februárjában kerül sor, amikor a Magyar Telekom T-Mobile üzletágának hálózatában a percenkénti végződtetési díj a jelenlegi átlagosan 27,17 forintról 23,17 forintra, a Pannon hálózatában percenként 29,44 forintról 24,44 forintra, a Vodafone hálózatában pedig 32,61 forintról 26,16 forintra csökken.

A végződtetési díjak csökkentése 2008. és 2009. január elsején folytatódik. Az NHH tanácsa által megállapított költségalapú díjat figyelembe véve a Magyar Telekomnak minden esetben 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie hálózatában a végződtetési díjat. Az NHH közleménye szerint a folyamat elősegíti, hogy a vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatás fogyasztói ára alacsonyabb legyen.

A hívásvégződtetés a hívás továbbítása a két telefontársaság összekapcsolási pontjáról a hívott előfizető készülékére. Ezért a szolgáltatásért a távközlési szolgáltatók egymásnak azért fizetnek, mert a másik szolgáltató hálózatát használják. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás. A magyarországi mobilszolgáltatók végződtetési díjai 2002 végén még percenként 38 forint körül voltak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.