Hajnalka
-1 °C
15 °C

Depressziót űz a gyors gondolkodás

MTI
2006.10.09. 10:18
Ha az ember felpörgeti az elméjét, olyan mámoros érzésben lesz része, mintha sokat futna, vagy ajzószert vett volna magához - számoltak be kísérleti eredményeikről amerikai pszichológusok. Emily Pronin, a Princeton Egyetem pszichológusa és Daniel Wegner, a Harvard Egyetem pszichológusa a mániás depresszió kérdéskörének kutatása során annak járt a végére, hogy a gyors gondolkodás csökkenti-e a levertséget, szomorúságot, mélabút vagy akár a depressziót, vagyis hogy a betegnél mániás fázist idéz-e elő - olvasható az ABC News honlapján.

Az önkéntesek egyik csoportjával a szokásosnál kétszer gyorsabb, a másikkal a normálisnál jóval lassabb tempóban olvastattak lehangoló jelentéseket, illetve vidám, lelkes állításokat. Utána közérzetüket, lelkiállapotukat egy kérdőíven minősítették bevett vizsgálati módszerek alapján és kiderült: a gyorsan olvasók akkor is "boldogabbnak, frissebbnek, kreatívabbnak, csodálatosabbnak" érezték magukat, amikor csupa lehangoló szöveget láttak.

Ez a két kutató szerint azt jelenti, hogy a depressziós betegek talán akkor is enyhíthetnek kínjaikon, ha teljesen nem is tudnak megszabadulni lesújtó gondolataiktól. Az elme felpörgetése fájdalomcsillapítóként is hathat, sőt talán segít a mániás depresszióban szenvedőkön is. Közismert, hogy a mániás depresszió olyan állapot, amelyben az egyén felváltva lelki mélypontokat és végletes feldobottságot él át, s a két pszichológus szerint az agytorna még az ilyen súlyos zavart is enyhítheti.

Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy mi a jelenség pontos magyarázata. Az egyik elmélet szerint ha az ember gyorsan gondolkodik, azért van jobban, mert egyrészt okosnak érezheti magát, másrészt a gyors gondolkodás mögött több energiát sejt, annyit, amennyi csak egy boldog embernek lehet. A másik lehetséges magyarázat, hogy a gyors gondolkodás az agyban lejátszódó vegyi folyamatokkal jár. Mint például a hosszútávfutás vagy más kitartást igénylő sport, amelytől az ember szintén erőtől, önbizalomtól duzzad, és büszke magára, hogy ilyesmire képes, és endorfin termelődik az agyában.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!