Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Legendás börtönből obszervatórium

MTI
2006.10.09. 10:25
Az olaszországi Latina magasságában lévő apró kis szigetek egyikén áll Santo Stefano börtöne, amely a XVIII. században épült. A köztörvényes bűnözők mellett itt sínylődtek a születő olasz állam hősei, az anarchista Gaetano Bresci, aki 1900-ban meggyilkolta Umberto királyt, a fasizmus idején a fiatal Sandro Pertini, a későbbi köztársasági elnök, vagy Umberto Terracini, az Olasz Kommunista Párt egyik alapítója. Az 1965-ben bezárt intézményből most a tengeri kutatás obszervatóriuma lesz - írta Corriere della Sera című olasz napilap.

A különös épületet Francesco Carpi mérnök tervei alapján építették 1791-97 között. Mintája a nápolyi San Carlo színház volt, patkóalakja és arányai azonosak vele. Középen áll az őrök tornya, amelyben ezer fogoly őrzéséhez elég volt 100 foglár, mivel a körben előttük álló cellákat tökéletesen tudták ellenőrizni. A köralaknak köszönhetően a bebörtönzöttek is láthatták mindazokat az atrocitásokat, amelyeket társaikon követtek el a fogvatartók. "Ha lenne pokol, olyan lenne, mint ez a nagy színház - írta naplójába Luigi Settembrini, XIX. századi olasz író és hazafi.

Az 1950-es évektől, amikor liberálisabb szelek kezdtek fújdogálni, a börtönigazgató megengedte, hogy a rabok a földeken dolgozzanak, megválasszák cellájuk festésének színét, és a főtéren növényekből és virágokból kreált naptár jelezte az idő múlását. Néhány nagy port felvert szökés után aztán visszavonták az engedményeket. A börtönmúltat ma már csak 47 halom és névtelen kereszt jelzi - azok sírhelyei, akiket életfogytiglanra ítéltek, és a holttestük nem kellett senkinek.

Az immár romos börtön az olasz állam tulajdona, restaurálása 25-30 millió euróba fog kerülni. Az obszervatóriumot a tervek szerint botanikus kert veszi majd körül. Jövőjét olyannak képzelik el, mint az amerikai Alcatrazét, amely évente másfél millió látogatót vonz.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!