Miklós
-7 °C
4 °C

Megkezdődhet a nanotechnológiai program Miskolcon

MTI
2006.10.19. 12:32
Hamarosan megkezdődhet a kutatómunka az úgynevezett NAP-NANO pályázatnak köszönhetően a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén, a nanotechnológiai kutatólaboratóriumban (BAY-NANO) - jelentették be a laboratórium megalapításán szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ez évi magyarországi látogatásának időpontjában a magyar és az orosz szakminiszter írta alá a két ország nanotechnológiai együttműködési programjáról és a miskolci innovációs központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Az 1,8 milliárd forintos költségvetésű, külföldi bírálók által értékelt kétfordulós pályázatot Kaptay György, a Miskolci Egyetem akkori dékánja, illetve az általa koordinált, vezető kutatókból álló csoport nyerte meg.

A projekt célja, hogy a világpiacon hasznosítható kutatási eredményekkel, szabadalmakkal és prototípusokkal álljanak elő a hazai és az orosz ipar fejlesztése érdekében, s a pályázatban meghatározott kutatási témákban.

A nanotechnológiai központ kutatási témaköreit a magyar és az orosz fél már korábban rögzítette, ez nanoporokra és kísérleti termékekre, orvosi protézisek szuperplaszticitási módszerekkel történő előállítására, nano-diszpergációs technológiával készített több komponensű folyadékokra és a nanotechnológiai meteorológiai alkalmazásaira terjed ki.

A nanotechnológia mindazon technikák és kutatások összessége, amelyekben az anyagi világot különböző célokból atomi vagy molekuláris szinten vizsgálják, mozgatják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.