Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Alkohollal nem lehet felejteni - sőt

2006.10.30. 12:12
Új-zélandi tudósok szerint az alkohol konzerválja a negatív élményeket. A Focus című német hírmagazin internetes kiadásában beszámolt arról, hogy Matthew During és kollégái az Aucklandi Egyetemről állatkísérleteket végezve jutottak erre a következtetésre.

Patkányokkal négy héten keresztül különböző mennyiségű alkoholt itattak. Az első csoport kisebb mennyiségben, a második nagyobb adagban kapott szeszt, míg a kontrollcsoport absztinens maradt. Ezzel párhuzamosan azt vizsgálták a tudósok, hogyan alakul az állatok emlékező és valóságérzékelő képessége. A rágcsálókat egy megvilágított dobozba rakták, ahonnan egy kis ajtón át egy sötét ketrecbe mehettek. A patkányok iparkodtak a sötétbe, azonban ott kellemetlen meglepetés várta őket: kisebb áramütést kaptak.

24 óra múlva a kutatók megismételték a kísérletet. Eközben megfigyelték, hogy a kisebb vagy nagyobb mennyiségű alkohollal itatott patkányok két és félszer vagy négy és félszer annyi időt töltöttek a döntéssel, hogy átmenjenek-e a ketrecbe, mint azok a rágcsálók, amelyek nem kaptak szeszt: a tudósok szerint nyilvánvaló, hogy az áramütés az alkoholizáló patkányok esetében mélyebben vésődött az emlékezetbe, mint az absztinenseknél.

Aki tehát azért iszik, hogy felejtse a fájdalmas emlékeket, pontosan az ellenkezőjét éri el, vélekedik a kutatócsoport. Egy másik tesztben, ahol a semleges emlékezetet vizsgálták a kutatók, a "nagyivó" patkányok rosszabb eredménnyel vizsgáztak, mint a kevesebbet fogyasztó társaik. Az elemzések azt is kimutatták, a mérsékelten alkoholizáló patkányok agyában megnőtt a tanulási és emlékezési folyamatban fontos szerepet játszó, úgynevezett NR1 receptorok száma.

Ugyanakkor a vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen károsította az idegsejteket és a máj szövetét. A kutatók az Egyesült Államokban, egy atlantai konferencián mutatták be eredményeiket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.