Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Orvosi Nobel-díj két brit és egy amerikai kutatónak

MTI
2001.10.08. 14:38
A 2001. évi orvosi Nobel-díjat egy amerikai és két brit kutató kapja. Mindhárman a sejtosztódással kapcsolatos úttörő felfedezéseikért részesülnek a magas tudományos elismerésben. A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn jelentette be, hogy Leland H. Hartwell amerikai, valamint Timothy Hunt és Paul M. Nurse brit kutatóknak ítélte oda az idei orvosi Nobel-díjat. Az indoklás szerint kutatási eredményeik új utakat nyithatnak a rákbetegség megállapításának módjai és a rákos betegek kezelése terén.

A sejtosztódás minden élet alapja. Ahhoz, hogy az ember, állat vagy növény növekedhessen, sejteknek is növekedniük és osztódniuk kell. Ez a folyamat az élőlényekben folyamatosan ismétlődik. A három kutató olyan kulcsmolekulákat azonosított, amelyek szerepet játszanak ennek a sejtciklusnak a szabályozásánál.

Az orvostudósok legnagyobb kitüntetése idén mintegy egymillió eurónyi pénzjutalommal jár. A Nobel-díjakat hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel (1833-1896), a díj alapítója halálának évfordulóján adják át.

A 61 éves Hartwell a egyesült államokbeli Seattle Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója, R. Timothy Hunt, aki 58 esztendős, a hertfordshire-i Brit Birodalmi Rákkutató Alapítványnál, az 52 éves Paul M. Nurse pedig ennek londoni testvérintézeténél tevékenykedik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.