Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Az Intel 300 millió dolláros kártérítést fizet az Intergraphnak

Reuters
2002.04.16. 17:31
A vezető mikrochipgyártó Intel 300 millió dollárt fizet az Intergraph Corporation-nek, mivel a Pentium sorozat gyártásánál jogtalanul használt fel a cég tulajdonában álló szabadalmak közül ötöt. A tegnapi megegyezés értelmében az Intergraph a perben említett szabadalmakat határozatlan időre licenceli az Intelnek, illetve átadja más, nem kapcsolódó szabadalmak tulajdonjogát.

Az Intergraph 1997-ben perelte be az Intelt, egykori üzletfelét. A két cég korábban Pentium-alapú munkaállomásokat készített és árusított. Az Intergraph már kivonult a hardverüzletből, most technikai jellegű szoftvereket és szolgáltatásokat kínál. A megegyezés után a Nasdaq-on a cég részvényeinek árfolyama 1.88 dollárról 15.02-re ugrott. Az elemzők azt mondják, hogy az Intelnek a 300 milliós veszteség viszonylag jelentéktelen.

Nem született viszont megállapodás a két cég között egy másik perben, melyet szintén az Intergraph indított hasonló okok miatt, mondván: az Intel a szerverekben használt Itanium processzorokhoz is jogtalanul használta fel szabadalmait. Ezen a peren a kaliforniai óriáscég 150, másodfokon 250 millió dollárt veszíthet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!