Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Rákkeltő lehet a kenyér

MTI
2002.04.25. 13:55
Svéd kutatók szerint rákkeltő anyagokat tartalmazhat a milliók által kedvelt és fogyasztott alapvető élelmiszerek közül a kenyér, a kétszersült és a sült krumpli. A stockholmi egyetem munkatársai akkor jutottak a megdöbbentő felfedezésre, amikor azt vizsgálták, milyen hatással van a sütés az olyan alapvető élelmiszerekre, mint a gabona, a rizs vagy a burgonya.

A kutatók szerint a zsírban sült, sütőben vagy fritőzben készített gabonában vagy burgonyában a veszélyes határérték fölé emelkedhet az enyhén rákkeltő anyagként számon tartott akrilamid mértéke - írta a Reuters. Az ételkészítés folyamatában akrilamid számos olyan alapvető élelmiszerben kialakulhat, mint a kenyér, a burgonyszirom, a sült krumpli és a kétszersült.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal a színtelen, kristályos akrilamidot a közepesen veszélyes rákkeltő anyagok között tartja számon. A nemzetközi rákkutató hivatal szerint állatkísérletek bizonyítják, hogy az akrilamid génmutációkat képes előidézni az élőlények szervezetében, valamint jó és rosszindulatú gyomorrákot okozhat.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!