Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Űrruhás rekordugrás ötvenezer méterről

MTI
2002.05.15. 17:48
A bécsi Ivan Trifonov 50 ezer méteres magasságból szándékozik leugrani, ahova egy hőlégballon segítségével jut majd fel. Trifonov, aki eredetileg környezetvédelmi vegyész volt, szerdán Tirolban elmondta: eddig 31 ezer méter volt a legnagyobb magasság, ahonnan ballon segítségével leugrottak. Trifonovnak minden eddiginél nagyobb, 1,5 millió köbméternyi gázt befogadó ballon áll majd rendelkezésére, amely magasabb lesz a párizsi Eiffel-toronynál. A túlélést egy űrhajósok számára kidolgozott új mentőruha hivatott biztosítani, amely fenntartja az életfunkciókat a vákuumhoz közelálló 0,8 millibaros nyomás mellett, s ez a felszerelés nyújt lehetőséget arra is, hogy a sportoló ne sérüljön meg a szabadesés során. Ekkor egyébként a hangsebesség kétszeresét éri majd el az ugró. A földet éréshez különleges ejtőernyőt terveztek kizárólag ehhez az ugráshoz.

Trifonov az Alpok valamely szélvédett völgyében, Ausztriában, vagy Svájcban szándékozik földet érni. A ballon azonban ugrása után tovább repülne, fizikai és kémiai méréseket végezne a sztratoszférában, majd később távirányítással hoznák vissza a földre. Ezen kívül orvosi kísérleteket is terveznek végrehajtani a felszállás és az ugrás közben.

Trifonov az Austro-Mir program egyik űrhajósjelöltje volt, s egy ideje hivatásos hőlégballonosként keresi kenyerét. Ballonjával eddig három Guinness-rekordot állított fel, elsőként repülte át a Földközi-tengert és elsőként jutott el hőlégballonnal az Északi- illetve a Déli-sarkra. A programot az orosz, az európai és a francia űrkutatási szervezettel együttműködve tízéves munkával dolgozták ki. A megvalósításának még egyetlen akadálya van: a szükséges hatmillió dollárt eddig nem sikerült előteremteni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!