Oszama Bin Laden felakasztva az emailben?

2006.10.17. 15:51
5 hozzászólás

A lánclevél szerint vírusos az email, amely Oszama Bin Laden elfogásáról, ésvagy felakasztásáról készített fotókat mutat. Ha tovább olvas, megmondjuk, tényleg így van-e.

A lánclevél

Az elkövetkezendő napokban email útján képeket küldhetnek, melyen Osama Bin-Laden vagy felakasztva látható, vagy elfogása látható. Ha ilyen E-mailt kap(sz), ezt a mellékletet nem szabad megnyitni, mert a merevlemezt azonnal, menthetetlenül tönkreteszi, leégeti. Kérem, küldje(d) tovább ezt az üzenetet mindenkinek, aki az E-mail listá(do)n van! Inkább kapjuk meg ezt a veszélyt jelző üzenetet 100xszor, mintsem tönkremenjenek a legfontosabb adataink a számítógéppel együtt.

Ha olyan üzenetet kap(sz) amelynek címe: "Invitation" — függetlenül attól, hogy ki küldte, azonnal ki kell törölni, mindenhonnan, lomtárból is, és a számítógépet le kell állítani! Ez a vírus, mely világszerte kering, eddig minden más vírusnál kártékonyabb. Ennek veszélyét a CNN tett közzé.

Mi van?

Az oszamás vírusfigyelmeztetés a Snopes szerint valós, de idejétmúlt információkat tartalmaz: egy évekkel ezelőtti vírusriadó mutációja.

2004 júliusában valóban terjedt egy vírusos lánclevél, ami a terrorista öngyilkosságáról készített képek látványával kecsegtette a felhasználókat. A levélben található linken azonban nem az iszlám terroristavezér halála, hanem a fertőző Backdoor.Hacarmy.D trójai leselkedett. A Panda Software biztonsági cég 2005-ös kutatása szerint a mai víruskészítők örömmel terjesztik a kártékony kódokat hírességekkel kapcsolatos pletykának álcázva. A tíz legcsalogatóbb celeb közül elsőként Britney Spearst jelölte meg a vizsgálat, és az ötödik helyet csípte el Oszama Bin Laden.

2005 júniusában a Sophos IT-biztonsági cég is figyelmeztette a felhasználókat a hasonló témájú üzenetre, ami Osama Bin Laden elfogásáról készített, zip-fájlba csomagolt fotókat és videókat ígért, de helyette Psyme trójait adott. A Snopes szerint mindkét esetben könnyen el lehetett távolítani a betolakodót, és mivel azóta nem terjedt nagy tömegben az Oszama-vírus, egyelőre aggodalomra sincs ok.

A levél másik vírusparájáról, az invitation tárgyú emailről már írtunk: az Oszama-riadóval ellentétben ez egy kiadós nagy hoax. A most már hat éve keringő lánclevélben riogató vírust soha, sehol sem regisztrálták, ezért félni sem érdemes tőle. Viszont ha a következendő napokban kapnak egy levelet, amin Bin Laden felakasztva látható, ne kattintsanak, töröljék ki.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!