Mérgező minden, ami fahéjas?

2006.12.14. 08:30
7 hozzászólás

A lánclevél óva int a fahéj-fogyasztástól, ugyanis a boltokban árusított fűszernövény  cassia nevű típusa kumarint, vagyis májkárosító, rákkeltő, mérgező anyagot tartalmaz. Utánanéztünk, mert érdeklődünk az élelmiszerekben található halálos anyagok iránt, és mert a fahéjas süti finom.

A lánclevél, rövidítve

„Subject: Ismeretterjeszto a fahejrol
Óvatosan a fahéjjal! A legtöbb mérgező!
A karácsonyi fahéjas süti akár mérgező is lehet, ugyanis a fahéj nem mindig "fahéj". Az utóbbi, kicsit tudománytalan megjegyzést a következő sorok magyarázzák meg.

Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj és a Cassia fahéj. A valódi fahéj a Cinnamomum verum (másnéven C. zeylanicum) nevű, kis termetű, örökzöld fácska kérge. Fahéj-fűszert azonban a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), szintén babérféle fa kérgéből is lehet készíteni. Míg a valódi fahéj csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Nem csoda, hogy a szupermarketek általában a tömegesebb és olcsóbb Cassia fahéjat árulják. Az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy a fahéj tartalmazhat egy mérgező (rákkeltő), kumarin nevű vegyületet. A ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik, s ezt a fajtát az európai élelmiszeripar magas kumarintartalmúként tartja számon.

Viszonylag könnyű felismerni a fahéjrudakat tartalmazó celofán csomagokat: amíg a Cassia fahéjcsomag szinte mindig egy darab, viszonylag vastag összegöngyölt fahéjtekercset tartalmaz, addig a ceyloni fahéjcsomag metszetén látszik, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, melyek szivarszerűen rudakká vannak összesodorva.
A ceyloni fahéj sokkal drágább, mint a Cassia. A kumarinról viszont ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára. A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a lakosság ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását. A hivatal azt is javasolta, hogy a gyerekek naponta 75 gramm fahéj tartalmú müzlinél ne fogyasszanak többet.

Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy legyenek fenntartásaink a fahéjas élelmiszerekkel mindaddig, amíg nem tisztáztuk a fahéj fajtáját és az adott élelmiszeripari termék kumarintartalmát.”

Kumarintények: mindennapi fogyasztás esetén biztonságos

2006 novemberében a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Mébih) is figyelmeztette a fogyasztókat a cassia fahéj kumarin-tartalmának veszélyeire. A figyelmeztetés lényege, hogy a kumarin valóban káros az emberi szervezetre, főként kisgyerekekre és terhes nőkre, azonban a mindennapokban szokásos mennyiség fogyasztása esetén nem okoz problémát.


A Mébih közleménye szerint a kumarin íz- és aromaanyag, amit sok növény tartalmaz, elsősorban azonban fahéjfélékben, azok között pedig a cassia fahéjban fordul elő a legmagasabb koncentrációban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték 0,1 mg/testsúlykilogram. “Tekintettel arra, hogy az adott vegyület határértékét tartalmazó – vagy azt kismértékben meghaladó- élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül, a határérték kismértékű túllépése nem jár egészségügyi kockázattal. Ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy a kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, ezért kisgyermekeknek és terheseknek a fahéjas ételekből ajánlatos keveset fogyasztaniuk” – írja a hivatal.


A Mébih közleménye szerint a kumarint már ötvenes évekbeli amerikai állatkísérletekben toxikusnak találták, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ennek megfelelően a hetvenes években az egész világon, így Magyarországon is betiltották a mesterségesen előállított kumarin aromákban való szándékos hozzáadását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!