Konrád, Tivadar
7 °C
17 °C

Mérgező minden, ami fahéjas?

2006. 12. 14. 08:30

A lánclevél óva int a fahéj-fogyasztástól, ugyanis a boltokban árusított fűszernövény  cassia nevű típusa kumarint, vagyis májkárosító, rákkeltő, mérgező anyagot tartalmaz. Utánanéztünk, mert érdeklődünk az élelmiszerekben található halálos anyagok iránt, és mert a fahéjas süti finom.

A lánclevél, rövidítve

„Subject: Ismeretterjeszto a fahejrol
Óvatosan a fahéjjal! A legtöbb mérgező!
A karácsonyi fahéjas süti akár mérgező is lehet, ugyanis a fahéj nem mindig "fahéj". Az utóbbi, kicsit tudománytalan megjegyzést a következő sorok magyarázzák meg.

Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj és a Cassia fahéj. A valódi fahéj a Cinnamomum verum (másnéven C. zeylanicum) nevű, kis termetű, örökzöld fácska kérge. Fahéj-fűszert azonban a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), szintén babérféle fa kérgéből is lehet készíteni. Míg a valódi fahéj csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Nem csoda, hogy a szupermarketek általában a tömegesebb és olcsóbb Cassia fahéjat árulják. Az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy a fahéj tartalmazhat egy mérgező (rákkeltő), kumarin nevű vegyületet. A ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik, s ezt a fajtát az európai élelmiszeripar magas kumarintartalmúként tartja számon.

Viszonylag könnyű felismerni a fahéjrudakat tartalmazó celofán csomagokat: amíg a Cassia fahéjcsomag szinte mindig egy darab, viszonylag vastag összegöngyölt fahéjtekercset tartalmaz, addig a ceyloni fahéjcsomag metszetén látszik, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, melyek szivarszerűen rudakká vannak összesodorva.
A ceyloni fahéj sokkal drágább, mint a Cassia. A kumarinról viszont ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára. A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a lakosság ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását. A hivatal azt is javasolta, hogy a gyerekek naponta 75 gramm fahéj tartalmú müzlinél ne fogyasszanak többet.

Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy legyenek fenntartásaink a fahéjas élelmiszerekkel mindaddig, amíg nem tisztáztuk a fahéj fajtáját és az adott élelmiszeripari termék kumarintartalmát.”

Kumarintények: mindennapi fogyasztás esetén biztonságos

2006 novemberében a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Mébih) is figyelmeztette a fogyasztókat a cassia fahéj kumarin-tartalmának veszélyeire. A figyelmeztetés lényege, hogy a kumarin valóban káros az emberi szervezetre, főként kisgyerekekre és terhes nőkre, azonban a mindennapokban szokásos mennyiség fogyasztása esetén nem okoz problémát.


A Mébih közleménye szerint a kumarin íz- és aromaanyag, amit sok növény tartalmaz, elsősorban azonban fahéjfélékben, azok között pedig a cassia fahéjban fordul elő a legmagasabb koncentrációban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték 0,1 mg/testsúlykilogram. “Tekintettel arra, hogy az adott vegyület határértékét tartalmazó – vagy azt kismértékben meghaladó- élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül, a határérték kismértékű túllépése nem jár egészségügyi kockázattal. Ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy a kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, ezért kisgyermekeknek és terheseknek a fahéjas ételekből ajánlatos keveset fogyasztaniuk” – írja a hivatal.


A Mébih közleménye szerint a kumarint már ötvenes évekbeli amerikai állatkísérletekben toxikusnak találták, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ennek megfelelően a hetvenes években az egész világon, így Magyarországon is betiltották a mesterségesen előállított kumarin aromákban való szándékos hozzáadását.

Hozzászólások (7)

 • grrry2006.12.14 12:34:56

  Hello!
  nem szeretnek nagyon kukacoskodonak tunni, de mint vegyesznek, kicsit szurja a szemem biztonsagos napi adag atszamolasa. Ha az ertek 0,1 mg/testsúlykilogramm, akkor ez egy 60 kg-os emberre (0,1X60) 6 mg kumarin. Ez meg biztos, hogy mindig keves, amennyi fahejat tenylegesen megeszik az ember naponta (keveset, mert eros az ize) es annak is csak egy kis resze a kumarin.
  De a 24 deka azer egy kicsit utos lenne..... :)
  Udv
  G.

 • Veo2007.01.09 14:15:07

  Mindenre egyszer azt mondják, hogy árt, egyszer meg, hogy nem. Az új dili Angliában pl az, hogy a light kóla a gyereknek egészségesebb, mit a sajt (ekkora ökörséget, de mindegy) Szerintem, mindenki egyen ami jól esik, aztán csókolom!:)

 • hencsi2010.11.02 03:07:02

  Istenem mekkora egy hülyeség hogy árt a fahéj!
  Szerintem naponta kiló számra kellene fogyasztani akkor lehet hogy lenne negatív hatása.

 • narghil2010.12.10 18:25:32

  Kisgyermekeknek és terhes anyáknak ajánlott, hogy kevés vizet fogyasszanak! (Magyarul: igyanak.)
  Nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülő víz ugyanis, kiürülve, fontos ásványi anyagokat, sókat, nyomelemeket is kiold a szervezetből, aminek végzetes következményei is lehetnek!
  Napi mennyiségben fogyasztva nem okoz problémát, de ha átlépjük az 1 liter / testsúlykilogramm mennyiséget, az már gondokat okozhat!
  Azt hiszem, írok is egy lánclevelet, hogy figyelmeztessem az embereket erre a valós, ám rendkívül lebecsült veszélyre.

 • madarastesco2010.12.22 16:48:22

  Kösszi, és az őrölt fahéjról, hogyan állapítsam, meg hogy melyik? :D

 • Rongy Rázó2011.05.12 11:12:42

  A fahéjban kb 0.5% a kumarin (a lánclevéllel szemben a ceyloni fahéjban is kb ennyi lehet).

  Egy átlag felnőttnek tehát másfél-két gramm a teljesen biztonságos mennyiség, őrölt fahéjból nagyjából egy teáskanálnyi.

 • mache2013.01.18 12:00:38

  Egy kis hírtörténet, egy kis paraszti gondolkodás, no meg egy csipetnyi matek, s mindjárt érezhető, hogy bulvárhírű tömeg-megfélemlítésről avagy a valóban gyilkos fahéjról van-e szó...

  [link]

  Egyébként a kumarin, főleg a Cassia fahéjból való, erősen redukálja a szabadgyökök által oxidált szöveteket. Ezért üldözik... ...nehogymá valaki felépüljön a rákból, pláne kínai fahéjjal?! Azt már nem!

Féltve őrzött Puglia

Dél-Olaszországi kalandozások 125 500 Ft / fő / 7 éjtől

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől