Csongor
2 °C
15 °C

Euróezreket fizet, ha visszahívja az ismeretlen számot?

2009. 03. 06. 11:00
A lánclevél azzal riogat, hogyha gyanútlanul visszahívunk egy számot, váratlanul kétezer euróval terhelik a mobilszámlánkat. Szerencsére az ilyesmi technikailag lehetetlen.

A mobiltelefonos csalók kreativitása határtalan, a különféle változatok közül a feltöltőkártyás csalás például azóta tartja magát, amióta a feltöltőkártya létezik. Legutóbb február elején indított feltöltőkártyás ügyben nyomozást a rendőrség, miután egy nyírkátai férfi tett feljelentést. Valaki a mobiltelefon-szolgáltatója nevében felhívta a férfit, mondván, hogy sorsoláson 1,7 millió forintot nyert. A pénz kézhezvételéhez tízezer forintért kellett feltöltő-kártyákat vásárolnia, amelyek adatait be kellett diktálnia a csalóknak a reménybeli juttatásért. A gyanútlan férfi így is tett, csak később jött rá, hogy átverték. Az ügyben a Mátészalkai Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Hívja vissza az ismeretlen számot

A legfrissebb mobilos csalással riogató lánclevél azonban szerencsére kamu.

Először íme a két lánclevél, alább pedig a magyarázat:

1) "Kaloztelefonszam Vigyazzatok!!!! Mobil telefonosok: Vigyázzatok! Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik:+ 4478.....Ne vegyétek fel a telefont ha ilyen számról van hívásotok és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb 20 000 HUF -os költséget is jelenthet.Kérünk Titeket tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelfonnal rendelkezik.Közreműködéseteket előre is köszönjük!

Sziasztok!Én már túl vagyok rajta. Annyi furcsaság volt a dologban, hogy nagyon korán kb 3-4 csörgés után lerakják a telefont. Nálunk az egész családot végighívták. (szerencsére senki nem vette fel) A szám: +44782232.... az utolsó négy karakter változik csak! (a híváslistában benne maradt mindannyiunknál)A telefonhívások este történnek általában!"

2) "Február 5-én a Belgrádban megtartott Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon Marija Kusity a fórum elnöke és a Raiffeisen bank dolgozója a következő értesítést közölte:
"Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy új fajta bűncselekményre, Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött.
A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén nem fogadott hívás jelenik meg. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is hogy a telefon megcsörrenjen. Ha a mobiltelefon tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következőek: +39..., +390..., +391..., +392..., +393..., +394... ( ebben a konkrét esetben +393193260045 szám volt ), de mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következmény nem lesz. De ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik.
A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és több mint 2.000 EUR-os költsége keletkezett. Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, és óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.
A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is.
Megkérem, hogy ezen esetek megelőzése érdekében minél több emberhez juttassa el ezt az információt.
"

Tények

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője az Indexnek elmondta, mindkét lánclevél valótlanságokra épül. "Magyarországon fogadott, külföldi hívásért a mobilszolgáltató semmilyen esetben nem számlázhat, de nem is teszi, nem kaptunk még ilyen bejelentést. Az első lánclevélben szereplő szám egy angol mobilszám, a másodikban szereplő számok közül az egyik előhívó, a +393 olasz mobilra mutat, a többi pedig nem létezik. Amennyiben normál külföldi mobilszámot hívunk vissza - akár gyanútlanul is - a magyar mobilunkról, akkor tarifacsomagtól függően is maximum pár száz forintot fizetünk percenként. Az pedig, hogy ne lehetne megszakítani egy hívást, egyszerűen lehetetlen, ilyen nincs" - fogalmazott.

Sokaknak ilyen láncleveleket olvasva az a félelme, hogy a visszahívott szám emelt díjas, azt azonban kevesen tudják, hogy itthonról külföldi emelt díjas számokat nem lehet hívni. "És más országból a magyar emelt díjas számokat sem, gondoljunk a Megasztár példájára, ahol lehetett ugyan külföldről szavazni, de meg volt adva az adott ország emelt díjas száma. Elméletben lehetséges a külföldi emelt díjas szám hívása, de ehhez speciális előhívók szükségesek, és a lánclevélben foglalt számok nem ezek" - fogalmazott. Ráadásul a magyar mobilszolgáltatók nem is adnak meg a tarifatáblázatban külföldi emelt díjas számok hívására irányuló összeget, vagyis nem számolhatnak fel érte díjat.

A lényeg tehát, hogy a több ezer eurós számlát előállítani magunknak fáradtságos munka, talán úgy lehetséges, ha napokig lógunk egy nagyon távoli országban, mondjuk a Zöld-foki Köztársaságban bejegyzett mobilon, de ennek nincs nagyon sok értelme.

Hozzászólások (37)

 • DaveSlim2009.03.06 12:36:26

  Az a baj, hogy egyáltalán szükség van Hoax-rovatra itt az indexen...vagy bárhol.....
  Mert ez arra utal, hogy vannak hülye, buta emberek. Ami alapesetben nem baj... ha nem fájdalmasan buták és hülyék. :( Márpedig aki lánclevelet továbbküld... az ilyen :(

 • Tzl2009.03.06 13:03:11

  És nem elég, hogy buta, de még szorgalmas is, mert továbbküldi 100 példányban legalább. :o)

  Meg tipikusan ezek azok a levelek, ahol még a huszadik forwardig is visszamenőleg láthatod az előzményeket, mert ők nem törlik ki.
  Megfordult már a fejemben, hogy ezeket a hoaxokat spammerek indítják a több száz élő mélcímért, ami egy ilyen levélben felhalmozódik. :o)

  Tzl

 • moli2009.03.06 13:03:50

  az a baj, hogy az emberek nem mondjak meg a "hülye, buta emberek"nek, hogy azok. nekem csak egyszer kellett megmondani, azota nem kapok ilyen leveleket, se vicces videokat.
  igaz, megsertodtek.

 • ODIV2009.03.06 13:20:45

  Azért azt is elmondhatták volna, hogy mi ez a +44-es szám, miért hívja az embereket. Nekem is volt pár hónapja egy nem fogadott hívásom egy +44-es számról

 • Foo2009.03.06 13:56:21

  http://yikes.tolna.net/hoax/ellenhatas.shtml
  ezer éves vicces olvasmány! küldd el legalább öt ismerősödnek, mert ha nem, meghal a kiskutyád!

 • qbr2009.03.06 13:58:51

  Én felvettem egy ilyen +44-es számot 1-2 hete...úristen, mi lesz most!!!

  Egy banktól kerestek egy üzleti ajánlattal (talán a Camponában nyitott új fiókot valamelyik). Gondolom jobb ajánlatot kaptak egy angliai VOIP cégtől a kimenő hívásokra, mint a magyar szolgáltatóktól. Szóval nem kell parázni - lehet, hogy egy másik bank marketingesei indították ezt a hoax-ot, hogy kevesebben vegyék fel a versenytárs hívásait.

 • PantalaNagaPampa2009.03.06 14:04:47

  a +44 az Anglia nemzetközi hívószáma, mint magyarországnak a +36

 • no nick2009.03.06 14:53:46

  és az normális,aki tévében riogatja a nézőket,hogy nehogy felhívják ezt a számot?
  ez a budapest tévében volt.és egy volt rendőr a delikvens.
  nemhiába vannak rendőrviccek.

 • PonceDeLeon2009.03.06 15:21:35

  Novemberben kaptam egy számlát, miszerint súlyosan látáskárosult anyósom kb. 12,000 forint értékben használt "multimédiás szolgáltatásokat" egy hónap alatt. Sajnos még SMS-t sem tud elolvasni, így felhívtam a Pannont, hogy WTF.

  Erre azt mondták, hogy az előfizető (!) megrendelt egy szolgáltatást, amely abból áll, hogy napi egy információs SMS-t rendelt asszem bruttó 600 (!!) forintért. Mondom én vagyok az előfizető, biztos hogy nem rendeltem semmit, pláne nem a kérdéses számra, ami sosincs nálam. Ekkor a Pannon lepattintott, beszéljem meg a dolgot a valami digitálmédia kft-vel, ügyfélszolgálatuk ez meg az a szám.

  A nap végére kiderült, hogy a drága mama betelefonált egy kertévés szavazó műsorba, ahol rögzítették a mobilszámát, majd kapott egy SMS-t miszerint ő most feliratkozott egy emeltdíjas SMS kapó szolgáltatásra. Tekintettel arra, hogy nem tudja elolvasni a telefon képernyőjét, kitörölte ezt és a továbbiakban naponta érkező valamennyi SMS-t is.

  Végül nekem kellett becammognom a Pannonhoz, ahol némi emelt hangon történő megbeszélés után sikerült valamennyi telefonunkról törölni a nem kért szolgáltatások megrendelésének lehetőségét. A Pannon korrektségére vonatkozó 5-ös skála ekkor esett -9re nálam.

 • abc9872009.03.06 15:33:50

  Igen, ezt hívják mobil tartalom szolgáltatásnak, ami egy kellemetlen dolog ha az ember nem veszi időben észre. Nekünk egy céges telefon "szívott meg" ilyet. Kb 150.000-be került, mire kiböktem a számlákból. Le kell tiltatni a szolgáltatónál alapból ezeket a lehúzós játékokat. Elég ha megrendelsz egyszer egy csengőhangot, onnantól havi 8 -16 k a bukó.

 • tixar2009.03.06 15:48:15

  "Az pedig, hogy ne lehetne megszakítani egy hívást, egyszerűen lehetetlen, ilyen nincs"

  Így van. Szerintem ott a gond, hogy nagymamát arra trenírozták, hogy csak tegye az asztalra a mobilt, ha befejezte, mert az unoka úgyis leteszi. Vagy esetleg azt hitte, hogy a 0-val lehet letenni, mert mindig mûködik úgy is. Így viszont az asztal simán tud beszélni pár órát...

 • ügyfélszolgálatos2009.03.06 16:29:22

  2009.03.06 15:21:35PonceDeLeon: Hasonló téren dolgozom. Ezek a fogadott emeltdíjas cuccok nem a mobil szolgáltatókhoz tartoznak, hanem egy haramdik céghez. Egyszerűen le kell tiltatni a fogadott emeltdíjas sms-t és kész. Nem kell drámát csinálni belőle.

 • ügyfélszolgálatos2009.03.06 16:30:10

  A hoaxhoz meg csak annyit, hogy Berényi Miklósnak pánzt gyűjtenek... Ezek után egy hoax levélnek már hogyne dőlnének be.

 • ügyfélszolgálatos2009.03.06 16:30:54

  sorry: pénzt!

 • bolhabetu2009.03.06 17:26:31

  "Egyszerűen le kell tiltatni a fogadott emeltdíjas sms-t és kész. Nem kell drámát csinálni belőle."

  Egyszerűen nem kellett volna engedni, hogy ilyen szolgáltatás megjelenhessen.

 • Chaoyang2009.03.06 17:39:00

  Gyerekek Kinaban ez a dolog letezik, keso ejjel amikor valszeg alszol megcsorgetik a telefonod, masnap nem tudod kihivott (sima belfoldi mobil szam) es visszacsorogsz, ott egy (nagyon) emeltdijjas szam var, zenevel meg menu rendszerrel aki nem kapcsol hamar az jo sokat fizet a kivancsisagaert... Es ez legalis. Miert ne lenne az.

 • Mike362009.03.06 18:12:49

  kik lehetnek azok akik ezeket kitalálják?

 • Mike362009.03.06 18:20:19

  már nem az emeltdíjas trükköket, hanem ezekete a leveleket

 • atleta.hu2009.03.06 19:14:00

  @ugyfelszolgalatos: > Ezek a fogadott emeltdíjas cuccok nem a mobil szolgáltatókhoz
  > tartoznak, hanem egy haramdik céghez. Egyszerűen le kell tiltatni a fogadott
  > emeltdíjas sms-t és kész. Nem kell drámát csinálni belőle.

  Ugyan mar, ennyire nem kell lojalisnak lenni. Az egesz sema atb....sra epul, fuggetlenul attol, hogy az uzemeltetest es igy latszolag az erkolcsi felelosseget ratoljak-e egy masik piaci szereplore. Ki uzemelteti a szolgaltatast? Ki szedi be utana penzt? Ki kot szerzodest es ki nem mondja fel a szerzodest ezekkel az arcokkal? Ki rak zsebre 30-40-50% jutalekot? Na ugye.

  Mellesleg nezd meg, szinte csak ilyen trukkokre hasznaljak ezt a fogadott SMS utani fizetesi lehetoseget. (A multkor valaki felvilagositott, hogy van kb. 3 web ste is, ahol igy lehet fizetni a havidijat, de ok elegge a kivetelt kepezo kisebbseg.)

  Sot, szinte az osszes u.n. mobil tartalom szolgaltato aki hirdeti magat (pl. a tv-ben) az kizarolag ezt a modszert hasznalja, de ez mar mashova vezet.

 • cso zsi2009.03.06 21:02:03

  tixar 2009.03.06 15:48:15
  "Így van. Szerintem ott a gond, hogy nagymamát arra trenírozták, hogy csak tegye az asztalra a mobilt, ha befejezte, mert az unoka úgyis leteszi. Vagy esetleg azt hitte, hogy a 0-val lehet letenni, mert mindig mûködik úgy is. Így viszont az asztal simán tud beszélni pár órát..."

  Miért? Nagymama elfelejtette, hogy a tárcsás telefonon letette a kagylót? A 0-t honnan tanulta volna "letevő" billentyűnek?
  Persze, előfordul, hogy valakinek sosem volt vezetékes telefonja, van benne tapasztalatom.
  Ismerek velem egykorú nagyszülőt, de a szüleim sem felejtették még el 70 év körül, hogy használják a mobiljukat lassan 15 éve.

 • Patreides2009.03.06 21:48:32

  Szerintem az az emeltdíjas olasz szám lehet valós, és azt is el tudom képzelni, hogy az olaszokkal el is játszák a trükköt, hogy sorra hívják a számokat, azután egy csengés után abbahagyják. A gyanútlan delikvens meg visszahívja a számot, és fizeti az emelt díjat. Az egy más kérdés, hogy mi nem vagyunk veszélyben, mert innen nem él az ottani emelt díjas dolog. De az interneten többen jelezték november óta különböző fórumokon, több országból, hogy kaptak ilyen hívásokat, de aki visszahívta a számot, nem kapott róla többezer eurós számlát. És az is tény, hogy ha egy levél végén ott van a "küldd tovább minél több címre" jellegű szöveg, az a levél eleve görénység. Én még azt is utálom, ha egy valós ügyben (létező problémára kérnek segítséget) írnak ilyet a levél végére, mert hadd döntsem már el én, hogy hogy ítélem meg. Ha olyannak ítélem, szólok róla másoknak, ha nem, akkor meg nem. A "küldd tovább" és a dátum illetve webcím hiánya eléggé a lánclevél jellemzője, amely így még tíz év múlva is ott keringhet a neten (adott esetben például egy sose létezett, vagy már rég meghalt rákos kisgyerekre hivatkozva).

 • ügyfélszolgálatos2009.03.06 22:43:00

  @atleta.hu: Ezt bírom az emberekben, rögtön megy a személyeskedés. Akkor én is egy kicsit. Ha tudnál olvasni láthattad volna, hogy én hasonló területet írtam. Egyébként aki meg olyan retardált, hogy ilyen helyekre sms-t ír, vagy megadja a telefonszámát az meg is érdemli...

 • Timcseee2009.06.30 10:22:27

  Csak gratulálni tudok annak, aki azt hiszi hogy valami bűncselekmény áldozata, amikor az egész családot felhívja egy nagy-britanniai telefonszám... Nem lehet, hogy egy ismerőse szeretné csak elérni?? ...

 • Radar2009.11.11 12:04:49

  A szörnyű, hogy nagy halom sajtó átvette az infót, azzal a szöveggel, hogy "azt hittük, hoax, de felhívtuk a rendőrséget és valódi!"

  Egy másik honlapon viszont ezt találtam (vmiért csak google cache-ből):
  "Szóval, a fejlemények: Kuti Erika r. százados kisasszonyt másnap IRM vonalon felhívtam. Erika tud róla, hogy az iWiW üzenő falán a neve alatt fut az inkriminált üzenet. Mesélte, ez ügyben már az ORFK-ról is érdeklődtek telefonon, úgyhogy nem én voltam az első...

  Az ügyben amúgy született már néhány feljelentés, de a nyomozás elrendeléséről akkortájt még nem volt információ."

  Hoaxkábel szerzők: ti is meginterjúvolhatnátok a százados hölgyet, akkor hitelesebb lenne az infó! (Főleg hogy a Homáron meg a hoax valódinak van beállítva, nagyon gáááz, még ha iq tesztként is).

 • Megajoe2009.11.22 23:10:35

  Én éppen ma kaptam meg ezt a hoax-ot e-mail-ben. Egyébként a telefonokon a + utáni számok csak azt jelentik, hogy mely országból, mely híváskörzetből érkezett a hívás. Például a +36 44 xxx xxx telefonszámban a 36-os szám Magyarországot, míg a 44-es szám a Mátészalkai körzetet mutatja. Ugyanígy a +40-el kezdődő számok Romániai számok, stb. De úgy ahogy magyarországon a 06 91-el kezdődőek, stb (a televíziós emelt díjas játékoknál lehet látni ilyen számokat kiírva) léteznek külföldi formában is. A lényeg, hogy az ember ne hívogassa vissza, csak az ismerős számait. Ha valakinek fontos, akkor úgyis keresni fogja ismét. Ja és a lényeg, hogy ne küldözgessük tovább az ilyen leveleket, előbb keressünk rá a Google-on a levélnek egy jellemző részére pontosan idézve, és nagy valószínűséggel ki fogja dobni hogy kamu levél. Így sok embert megkímélhetünk a későbbi spam áradattól.

 • Leo Getz2010.01.14 11:19:55

  Nem tudom... Gondoljátok át egy kicsit! Tegyük fel a saját édesanyátoktól kaptok egy ilyen levelet. Akkor az is "fájdalmasan hülye és buta"? Gondolom nem, csak amikor elolvasta, vette a fáradtságot, és gondolt RÁD, nehogy bajba kerüljön a kicsi fia/lánya... Ne az embereket okoljuk, hanem azokat, akik a hoax-okat elindítják. Infósként én is kapok nap-mint-nap ilyeneket, és higgyétek el, azért még én is elgondolkodtam egy picit, amikor három napon keresztül minden nap felhívta a páromat egy +39-es szám (mindig eltérő volt a szám vége), pedig nem tartom magam hülyének és butának... Bár gondolom minden halandó vágja, hogy külföldi "emeltdíjas számot Mo.-ról nem lehet felhívni, csak speciális előhívóval"... Bevallom én sem tudtam ezt, pedig rendszertechnikusként is dolgoztam egy telefonközpontban.

 • ergo2010.01.26 11:20:12

  Leo Getz-nek igaza van. A legegyszerűbb gyorsan hülyézni a tech-guruknak másokat, akik nem azok. Aztán majd ha monnyuk házat építtetsz, autót javíttatsz, stb. - akkor terajtad röhögnek ugyanígy a megfelelő szakik. Vicces nagy népi játék :-(

 • katalizáttol2010.01.27 17:06:46

  Az anya ugyanolyan ember, mint az összes többi, csak sokkal jobban szeretjük, de ettől még -vagy inkább pont ezért- meg lehet neki mondani, hogy ezt így nem kéne.

  Mellesleg, a lánclevél száz címzettje közül remélhetőleg csak az egyik a fia. ;-)

 • Cpt. Flint2010.03.03 09:07:51

  A kb. egy éves évforduló örömére ma megkaptam ezt a vacakot én is, Marija Kusityostól, Kuti Erikástól... eh. Linkeltem a küldőnek ezt a cikket, meg a szokásos http://yikes.tolna.net/hoax/ -ot. Néptanítói munkásságom részéül.

 • Bagarja2010.05.28 08:46:35

  +4366473646607
  Erről a baromi hosszú számról kapott ma reggel egy hívást (idegen nyelvű volt) az egyik családtagom. Reflexből felvette, majd pár másodperc múlva ki is nyomta. Akárhogy kutakodok a neten, semmit nem találok róla. Már a szám is túl hosszú... Valaki?

 • K2 (és ez nem az egykori club :P )2011.11.25 01:05:44

  Sziasztok! Ok... ha tényleg kamu... akkor én most miért kerestem rá kifejezetten erre? Az egyik nagyon kedves ismerősöm, pár napja kapott egy 54.000 Ft-os számlát. A telefon társaság szerint, beregisztrált valahova mobilon keresztül és tőlük kap emelt díjas sms-ket, a rendszer szerint már több mint 20-at. Az érdekes csak az, hogy ő ebből egy db-sem kapott meg és nem is regisztrált be sehova. Viszont (és erre az ügyfélszolgálatos kérdezett rá), kapott egy ehhez hasonló telefonhívást, kb. 3 hete, este 10 körül. Visszahívta, de csak egyet csöngött és utána csend... Lerakta és itt véget ért a dolog, egész a számla kézhezvételéig. Nah, akkor ilyenkor mi van? Kizárt, hogy valaki más használhatta volna a telóját, meg amúgy sem érkezett neki sms. Szóval akkor most, hogy van ez? Ha ez lehetetlen, akkor hogyan történhetett meg mégis?

 • K2 (és ez nem az egykori club :P )2011.11.25 01:09:45

  Hááát... itt valami nem stimmel... mert sajnos mégiscsak működik a dolog. Saját szememmel láttam azt az 54.000-es számlát, ami most jött ki egyik ismerősömhöz egy ilyen akciót követően. Akkor ez hogyan történhetett meg, ha egyszer lehetetlen?

 • K2 (és ez nem az egykori club :P )2011.11.25 01:13:00

  Ezért is kerestem rá. Hátha mások már végigjárták ezt az utat és tudják mi a teendő. Az úgyfsz. szerint emelt díjas sms-ekre regisztrált be és már kapott is vagy 20-at a rendszer szerint. Pedig nem regisztrált sehova, és semmilyen sms-t sem kapott. Viszont volt egy ilyen, a cikkekben is említett telefon.

 • K2 (és ez nem az egykori club :P )2011.11.25 01:23:42

  Basszus... azt hittem az első begépelésem elveszett... sorry a hosszú olvasmányért... :)

 • palmoliv2011.12.04 22:40:08

  Több megoldás is van:
  1.)A megoldás: ki kell venni SIM kártyát ha nem tudod megszakítani a hívást
  2.)másik megoldás : A fent leírt telefonszámokat, amenyiben a telefon típus engedi, tiltó listára kell tenni és ki se cseng a kéretlen hívás , sajna az iPhone ezt nem tudja...

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!