Konrád, Tivadar
7 °C
17 °C

Katasztrófa lesz, ha egyszerre kapcsoljuk le a villanyt?

2009. 03. 28. 13:20

Szombat este fél kilenctől fél tízig tart a Föld Órája 2009 nevű környezetvédelmi akció, amelyben a szervezők a klímaváltozásra és a környezettudatos energiafogyasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Arra kérik az embereket, kapcsolják ki elektromos berendezéseiket és világszerte több városban kikapcsolják a közvilágítást is. Egy interneten terjedő lánclevél szerint az akció katasztrofális hatással járhat, az erőművek nem bírják majd a nagy váltást és összeroppannak. Igaz ez?

A lánclevél

"Sziasztok!
Egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket! Egy
olyan felhívás terjed az interneten ami akár katasztrófát idézhettek
elő! Nézzétek meg csak pl. az Iwiw vagy a Myvip főoldalát. Bővebben
itt olvashattok róla http://wwf.hu/foldoraja. Arról van szó, hogy ma
este egy időpontba mindenki kikapcsolja a villamos fogyasztókat mert
ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Azonban a
villamos rendszer és az erőművek összeroppanhatnak a hirtelen
áramugrás hatására így akár teljesen megsemmisülhetnek. Ez olyasmi
mint mikor a katonák egyszerre menetelnek a hídon. Az erőműveket nem
lehet gyorsan szabályozni és a villamos hálózat sem bír ki ekkora
lökést. Ha nem hiszitek el akkor nagyon gyorsan keressenek egy-két
neves szalembert és kérjék ki a véleményét ez ügyben mielőtt későn
lesz. Ma március 28.-án fél kilencre tervezik az akciót.
üdv."

A tények

A Hoaxkábel villamosmérnök szakembere szerint a lánclevélben foglalt információk hamisak, nem lesz itt semmiféle teljes megsemmisülés, a villamosenergia-rendszerek és működtetőik alaposan fel vannak készülve a teljesítményszükséglet-ingadozásra. Ismerve a környezettudatosság népszerűségét, feltehetően az akcióban résztvevők száma sem lesz mérhetetlenül magas. Ráadásul nem is tudnák ugyanabban a pillanatban lekapcsolni az összes villamos berendezést, egy pár percre széthúzódó ingadozást pedig már képes kezelni az energiarendszer.

A magyarországi rendszerüzemeltető, az Országos Villamostávvezeték Zrt. munkatársától megtudtuk, készülnek az eseményre, rendszerirányítóik ma is készenlétben állnak, és korrigálják az este fél kilenctől esedékes áramingadozást.

A villamosenergia előállítása napjainkban egy óriási, egybekötött rendszerben van megoldva Európában Skandinávia és Nagy Britannia kivételével. (Az áramszocializmus idején pedig a kisebb szocialista országokkal és a Szovjetúnió nyugati részével voltunk együtt.) A rendszerben lévő sok millió, egyénenként döntő fogyasztó energiafelhasználása ugráló görbét ad, amelynek trendje előre becsülhető, magyarázta a villamosmérnök. „Például, nyáron hajnali négykor egységnyi energia kell, télen reggel nyolckor két egység. Előbbire olcsón és folyamatosan működni képes erőművek adják az energiát, például atomerőművek, utóbbira a drágább, de adott napon belül indítható erőművek valók, mint az olajerőművek. Aztán vannak a csúcserőművek is, amelyek ezeket a blokkokat konkrét igények szerint állítják, akár percek alatt is" - fogalmazott.

Ráadásul a finomszabályozás nem csak erőművi blokkok ki-be kapcsolásával folyik, a generátorok teljesítménye szabályozható. A blokk-kapcsolgatás csak akkor következik be, ha a fogyasztásváltozás az aktuálisan üzemelő rendszerek üzemi paramétereinek változtatásával már nem követhető.

Update: Dallos György, a WWF Magyarország energetikai szakértője az alábbi adatokkal egészíti ki a fent leírtakat:

"Szombat estére körülbelül 4500 MW áramfogyasztás várható, ebből mintegy 3500 MW-ot magyar erőművekből fognak fedezni, a többit pedig importból. Ha az akcióhoz 300.000 háztartás csatlakozik (ez 10%-os részvételt jelent), és mindegyikben lekapcsolnak 5 darab 60 W-os égőt, az akció akkor is csak körülbelül 100 MW-al csökkentené a rendszerterhelést. Ez annyira kevés, hogy a rendszerben levő rugalmassági mechanizmusokkal kiegyensúlyozható. Ha egyenletesen oszlik el az országban, akkor körülbelül 2%-ot jelent, beleértve a lekapcsolt díszkivilágításokat is. Abban az esetben, ha a rendszer belső rugalmassága mégsem lenne elegendő, valószínűleg valamelyik gázos erőművet terhelnék vissza (Tiszai, Dunamenti vagy Csepeli) A Föld órája időtartamára."

Hozzászólások (100)

 • manitu x2009.03.28 14:48:15

  arra senki se emlékszik, hogy az első tévés szavazások (asszem Ki mit tud?) még úgy mentek, hogy a lakásokban kapcsolják le a villanyt, és az ingadozást mérte a Villamos Művek?

  tehát már a 60-as években se omlott össze ettől a rendszer, akkor gyanítom most se fog

 • moli2009.03.28 14:48:23

  origo.hu: ezt a faszsagot..

 • Yeto2009.03.28 14:49:38

  Az index háttere elég sötét tud lenni, néhány kivétellel...

 • vacsati2009.03.28 14:58:27

  A NumLock is fölöslegesen világít és zabálja az áramot... Kapcsolja ki mindenki egyszerre, hátha felrobban az egész univerzum!!!

 • vaphab2009.03.28 15:00:58

  flegman: Szerintem az LCD nek állandó háttérvilágitása van. Nem hiszem hogy azzal lehetne sporolni hogy fekete honlapot nézegetsz.

 • movhu2009.03.28 15:07:13

  Már bocs, de az LCD tök feketén pont annyit fogyaszt, mint vakító fehéren, mert a háttérvilágítás folyamatosan megy. Ha plazmán nézed az Index-et, akkor már más :)
  A levél egyébként nem akkora baromság, mint elsőre látszik. Igenis volna a benne leírt dolgoknak jelentősége, az egyedüle mentő tényező, hogy valóban nagyon kevesen csatlakoznak az akcióhoz 1-1 országban, így ennyit tényleg kibír a rendszer.

 • Jegor2009.03.28 15:07:57

  Nem ötlet, csak úgy: Változik majd autófeltörések és utcai rablások száma?

 • zsszucsi2009.03.28 15:10:06

  Es amikor itt mindenki lekapcsolja a villanyt, addig az usa-ban (ahol ugyis szarnak az ilyesmire) meg tovabbra is vilagos lesz. Aztakurva, ez majd odabasz...
  Inkabb ezt kellene kovetni 24/7-ben:
  http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/pdf/a1_poster_hu.pdf
  Aki nem akar klikkelni: "Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznositsd ujra! Setalj! Valtoztass!" kampany

 • alternat2009.03.28 15:10:46

  Kapcsolja le a jó kurva anyja a villanyt! Azokat kellene végleg kikapcsolni akik ilyen baromságot kitalálnak.

 • lilike132009.03.28 15:19:39

  Én inkább azzal spórolok, magamnak is, meg úgy általában, hogy nem hagyom a készülékeket készenléti módban akkor, ha elmegyek otthonról. Ami nem kell, egyékbként is kikapcsolom, és egy túlfeszültségtôl védô billenô kapcsolós elosztóval az egészet kikapcsolom. Lehet, hogy nem túl sok, de ennyit mindenki megtehetne.

 • Fitz2009.03.28 15:20:23

  Szerintem az LCD-nél a fekete pont többet fogyaszt, mint a fehér.

 • molnibalage2009.03.28 15:23:42

  Itt jön le amit már 1000-szer leíratm. A (magyar) társadalom alsó hangon 2/3-at teljen sötét természettudományos téren. Ha kellő nyomatékkal és átléléssel beszél hozzájuk akkor szinte minden hülyeséget elhisznek.

 • Tigerblogger2009.03.28 15:24:08

  Akkor az albán-magyar meccset gyertyafénynél szabad csak nézni? Az is 20:30-kor kezdődik... Vagy az albán stadionban is lekapcsolják majd a világítást egy órára? Na akkor lesz az igazi káosz!! :)))

 • Peti802009.03.28 15:34:50

  Ez azért komolyabb dolog a hoaxkábelnél :) Jah Gergelyke, ez biztos baromság, azért készülnek rá a rendszerüzemeltetőnél is előre, mert ennek a levélnek semmi alapja nincs mi? :) Okoska, értesz hozzá vmit?

 • alibi772009.03.28 15:35:41

  remélem nem villamosmérnök a hoax szerzője.
  ha véletlenül mégis az, akkor kérek egy másik diplomát...

 • atleta.hu2009.03.28 15:38:46

  Csatlakozom, a level igy ebben a formaban ugyan marhasag, de a tomeges lekapcsolas jelenthet elvileg problemat. Persze nem arrol van szo, hogy sokan kapcsolnak nehay masodperc alatt, es akkor az nagy kilengest okoz, hanem amirol tavvezetek zrt-s szakerto is beszelt: hogy az eromuveknek alkalmaszkodniuk kell a fogyasztasi igenyhez. Ha meglepetes szeruen eri oket ez a teljesitmeny felveteli kieses (mert veletlenul eleg sokan veszik komolyan), akkor nehezen fognak tudni szabalyozni. Abbol is latszik, hogy van ertelme foglalkozni a problemaval, hogy a szakertotok azt nyilatkozta, hogy keszulnek ra. Problema pont abbol lehet, ha elore nem lathatoan sokan csatlakoznak, mert onnantol kezdve a trend meg a becsles nem mukodik. Persze ennek kicsi a valoszinusege.

 • atleta.hu2009.03.28 15:39:59

  alkalmaszkodniuk => alkalmazkodniuk, termeszetesen :)

 • avus2009.03.28 15:41:16

  Aki kikapcsolja a villanyt, az Ericsson laptopot kap?

 • Winston Smith2009.03.28 15:47:14

  Van igazság abban, amit a hoaxnak tartott levél írója állít.

  Tény, hogy a fogyasztás hirtelen változása megizzasztja a rendszerirányítót (ami nem az OVIT, hanem a MAVIR, ennyit munkvera hozzáértéséről), és extrém esetben rendszerösszeomlás is lehet a vége, akár többnapos áramszünettel, vezetékek és erőművi berendezések károsulásával (bár a védelmi automatika elvileg ezt megakadályozza).

  Persze ez valószínűleg nem lesz, a MAVIR készül az estére. A fő bajt abban látom, hogy sok ember 1 óra után felkapcsolja a villanyt, felsóhajt, hogy tettem valamit a környezetért, majd beül a terepjárójába, elmegy a teszkóba, és vesz 5 karton dobozos sört, visszaválthatatlan üveges ásványvizet, stb.

  A környezetet nem évi 1 órán keresztül kell védeni, hanem 8760 órán keresztül. Aki valóban védeni akarja a környezetet, az este ne kapcsolja le a villanyt, de jövő héten menjen tömegközlekedéssel dolgozni.

 • stanyecli2009.03.28 15:51:02

  Magyarországon a sötétség napszaktól független.

 • jkovats2009.03.28 15:58:33

  Egyrészt Amerikában sokkal jobban figyelnek az ilyesmire, ott már a hatvanas években is az egyéni háztartásokban szelektív hulladékgyűjtés volt... Erre nálunk sokan közületek a mai napig képtelenek. Jártathatom a pofám, mert én szelektíven gyűjtöm a szemetet. Van, aki hülyének néz, van aki csak megkérdi, nem fárasztó-e elcipelni a szelektívszigetig az üres palackokat, stb... Én csak egy halvány kísérletet teszek arra, hogy az unokáim valami ahhoz hasonló bolygót lássanak majd, mint ahol most én élek.
  Másrészt nem az a lényeg, hogy mi fog felrobbanni vagy mi nem... Semmi nem fog felrobbanni, de olyan jó látni, hogy ti, a magyar mentalitás jeles képviselői, szokás szerint ezt is jobban tudjátok... Legyen inkább az a lényeg, hogy ha képes vagy egy egész órára lekapcsolni a lámpát és elszakadni a számítógépedtől, kisebb lesz a hóvégi áramszámlád. Közületek ki tudta azt, hogy ha stand-by üzemmódban hagyja a DVD videó és egyéb lejátszókat, az akár 6-8 %-kal nagyobb számlát eredményezhet a hónap végén?
  Le fogom kapcsolni a lámpát, mert egyetértek a kezdeményezéssel. Ti meg hordjátok csak tovább össze a rendkivül szellemes, és minden eredetiséget nélkülöző beszólásaitokat. Ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés értelmét felfogjátok, hogy lássátok, ez csak egy szimbolikus cselekedet, intelligencia kell. És az sajnos az itt firkálók magas számából hiányzik.

 • myloh2009.03.28 16:01:26

  Mivel a levél írója alapvető magyar helyesírási szabályokat nélkülöz, így abszolút nem gondolom, hogy tudja vagy ért ahhoz, amit a billentyűzetre vetett. Ökör...

 • Uglee2009.03.28 16:25:52

  Ha elegen kapcsolnak le sok mindent, akkor bezony megeshetik az, hogy Pakson a generátorok (egen, gyakorlatilag gőzerőmű az is) fordulatszáma megemelkedik, és akkor le kell kapcsolni egyet, hogy ne hulljon ki a szinkronból az összes, az pedig munkával jár, ami pénzbe kerül, amit természetesen az összes áramfogyasztó fog kifizetni.
  Valaki álljon neki és számolja ki, hogy milyen arányban áll egymással a fogyasztáskiesés illetve a plusz munka egy főre jutó összegének különbségének a négyzete, majd abból a négyzetből hajtogasson repülőt!
  Villamosmérnök vagyok, tudom, mit beszélek :)

 • keeroy2009.03.28 16:27:33

  Sanszos.

 • lm12092009.03.28 16:38:09

  A terhelésváltozás frekvenciára gyakorolt hatásait a rendszer méretéhez kell mérni. A lámpakapcsolgatós szavazás azért nem okozott akkoriban gondot, mert csak mi kapcsoltunk, a szovjetek nem. Nem mindegy, hogy egy 300 000 MW-os rendszerben kapcsolsz 500 MW-ot, vagy egy 6000 MW-osban. A nagy rendszerben több erőmű van, darabjára kisebb teljesítményváltozás jut, amit simán kiszabályoz.
  Most viszont minden ország, aki velünki egy időzónában van, egyszerre kapcsolna. Ha 20%-ot csökkenne a fogyasztás 5 percen belül, az már rántana akkorát a frekvencián, hogy jó eséllyel borulna az egész. Lenne itt sírás, ha 21:30-kor nem lehetne visszakapcsolni a villanyt. :)

  Nem a kezdeményezés elvét fikázzák a mérnökök, csak próbálják felhívni a figyelmet a rendszer műszaki korlátaira.

 • jkovats2009.03.28 16:43:15

  Az az érzésem, tuti megkérdezett a WWF is néhány szakértő embert, mielőtt kitalálták... Ez már a sokadik ilyen kezdeményezés lesz. Ha eddig nem volt gond, most se lesz. Tudom, ez nem éppen a myagaroktól várt pozitív hozzáállás, de azért meg lehet próbálni, nem? Mit veszítünk vele?? =)

 • OftF2009.03.28 16:45:15

  Felületes tájékozódásra vall, ha valaki azt hiszi, hogy a szervezők a konkrét 1 órányi fogyasztáscsökkentés miatt csinálják ezt az egészet. Az semmi. Nem baj az, hogy valaki fél tízkor majd visszakapcsolja a villanyt, itt figyelemfelkeltésről van szó, valamint a tömegek mozgósításáról. A résztvevőkben, ha csak egy minimálisan is, de nyomot hagy egy ilyen akció, lehet, hogy tudatosabb lesz ezután, jobban odafigyel. És az igazi hatása ennek lesz, nem annak a 100 MWh-nak, amit ez az 1 óra hoz.
  Az meg hülyeség, hogy az erőművek ettől, minimálisan csökken a fogyasztás, amit valós időben lehet korrigálni, van ember, akinek pont ez a dolga.

 • törppapa2009.03.28 16:53:45

  Ilyenkor örülök, hogy a magyar az nem világnyelv, szégyenkezhetnénk rendesen, különösen az ilyen "alternat" bejegyzések miatt. Nem mondta senki, hogy ez az egy óra menti meg a Földet, de figyelem felkeltésnek szánták és arra tökéletesen megfelel.
  Már több éve működik ez a világban mindenütt, és még sehol sem omlott össze a villamosenergia rendszer.

 • jkovats2009.03.28 17:04:12

  Ja, amúgy kedves "stanyecli

  Magyarországon a sötétség napszaktól független."

  Te már csak tudod, igaz?

 • Somaka2009.03.28 17:06:06

  Én úgy örülök, hogy legalább az utóbbi 3 kommentelő normális, már annyira elkeseredtem hogy ennyi csökött agyúval élek egy országban és senki nem érti a Föld órája lényegét. Kizárólag ezért regiztem be mert annyira felháborított ez a sok idióta.

 • tsimora2009.03.28 17:10:50

  "arra senki se emlékszik, hogy az első tévés szavazások (asszem Ki mit tud?) még úgy mentek, hogy a lakásokban kapcsolják le a villanyt, és az ingadozást mérte a Villamos Művek? tehát már a 60-as években se omlott össze ettől a rendszer, akkor gyanítom most se fog"

  Azokat a szavazásokat rövid úton leállították, kollégám mesélte, hogy nehezen tudták kiszabályozni a rövid idejű hirtelen terhelés-ingadozásokat. Akkor még nem voltak annyira fejlettek a gyorsindítású erőművi blokkok, mint ma.

  Egy is idevágó urban legend: a vill.energia rendszerirányító a kilencvenes évek elején felfigyelt rá, hogy péntek esténként mindig megugrik az országos terhelés egy kis időre. Kiderült, hogy akkoriban ment a Dallas a közszolgálatin, és amikor vége lett mindenki egyszerre kapcsolt villanyt, melegített vacsorát és ment fürdeni (boylerek). Ezt hívták akkoriban "Dallas-csúcsnak". Üdv.

 • NTonee2009.03.28 17:24:39

  jkovats!

  És azt észrevetted már, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkhöz is teljesen átlag, tök egyszerű szemeteskocsik mennek üríteni?
  Volt alkalmam végignézni többször sajnos Bp-en. :(
  Félre ne értsd, becsülendő amit teszel, nagyon helyes a hozzáállásod! Így kéne mindenkinek!

 • jkovats2009.03.28 17:30:26

  Nem tudom, én ilyet csak egyszer láttam... Mellesleg rákérdeztem, hogy miért gyűjtöm szelektíven a szemetet, ha utána egyben viszik el. A válasz az volt, hogy ugyanolyan autóval viszik, de egyszerre csak egy fajtát, előbb mindenhol a papírt szedik össze, utána a műanyagot, stb... Mondj naivnak, de szeretnék hinni benne, hogy nem feleslegesen teszem. Másrészt meg... ha a szétszedett szemetet egybeborítanák, teljesen felesleges lenne a szigetek létrehozása...

 • mitmikor2009.03.28 18:08:03

  szelektív hulladék: én pont a múlt héten láttam, ahogy éppen a műanyag palackokat és csakis a műanyagpalackokat gyűjtik össze (XI. kerben). Szerintem ezzel nincs semmi gond. Nem hiném hogy jobb lenne a helyzet ha a papírt egy MAN az üveget egy Mercedes, a mű.a. palackokat pedig egy Volvo szedné össze.

  Föld órája: Ez egy jó kezdeményezés, rosszul kivitelezve. És szerintem nem kell mindent ész nélkül elfogadni, igenis utána kell gondolni mindennek és ha irracionális akkor nemet kell mondani.
  A mottó hogy a "Föld fellélegezzen" ... arról eddig nem volt szó hogy felfog-e lélegezni, de nem. Az erőművek nem fognak kevesebbet fogyasztani sőt a terhelés ingadozás miatt talán többet.

 • pbgi2009.03.28 18:12:45

  Szerintem itt a legtöbbeknek nem a kezdeményezéssel van a bajuk, hanem hogy az egy picikét kényelmetlenebbé tenné az estét.

  Pedig előbb-utóbb majd megtapasztalhatják ezek a felkent zsenik is, hogy mit jelent a kényelmetlenség...

  Ha netalán évek múlva energiaellátási gondok adódnak, majd akkor mondjatok olyanokat, hogy azokat kellene lekapcsolni, akik ezt kitalálták...

 • magy12009.03.28 18:41:11

  Sziasztok!

  És mi lenne, ha végre az országnak "saját" energia szektora lenne?
  Akkor nem kellene külföldről semmit sem importálni.
  Itt nem még 1-2 atomerőművet kellene építeni, ami jobb esetben tripla, vagy 4* áron épülne meg.
  Mire kiépülnének a most megrendelésre került újabb blokkok, addigra az urán is olyan sorsra kerül mint most az olaj, hogy már csak csökkenni fog a kitermelés a világon, így drágul az áram ára is (lásd index cikkek, hogy 18-19Ft-be kerülne az új atomerőműből az áram)
  Ebből a pénzből, meg némi EU-s pályázat kihasználásával komoly geotermikus erőműveket lehetne építeni és még az ország is virágzásnak indulna, feltéve ha nem adják el IMF hitel fejébe.
  Vagy inkább maradunk a az évenkénti 1 órás kapcsolgatásnál, meg az oroszok kezére mutyizott energia szektornál?

 • z2009.03.28 18:44:31

  jkovats

  mondjuk amerika épp a legrosszabb példa, képmutató népség
  amíg én ott voltam, állandó témája volt mindnek a környezetvédelem meg a bálnák, de:
  szelektíven-nem szelektíven, de így is 10x annyi hulladékot termelnek családonként, mint mi (kajakidobás, mindenen 30 réteg csomagolópapír stb.) v10-es benzines pickupokkal hugyozni is és úgy általában nem divat náluk kikapcsolni semmit, éjszakánként fényárban úszik minden, ha kell, ha nem
  meg úgy általában azt sem értem, minek egy átlagos, négy fős családnak 4 kocsi (ha nem élnek a prérin) és egy 500nm-es ház (az is fűtve, kivilágítva, persze)

 • Peti802009.03.28 18:46:24

  Persze nem nagy az esélye -mivel készülnek rá- h komoly gond lesz, de mi van ha mégis? Minél nagyobb szintű a kezdeményezés, annál több gond lehet, főleg ha nyugaton mégtöbben csatlakoznak, a rendszerek ugyanis függenek egymástól, egy nagyobb ország elránthatja egész Európát. Tegyük fel h bekövetkezik az 1-2%-nyi esély és egy órára nem lesz villany Mo.-n. A közismertem jó állapotú kórházak közül mondjuk 3-4-ben nem indul a szünetmentes rendszer vagy lemerülése után a dízelgenerátor. Tizenpár ember meghal. Érdemes ezzel szórakozni?

 • ahha2009.03.28 18:59:18

  Gond max akkor lehetne, ha az ipari fogyasztókat is lekapcsolnák, de a gyárak mennek tovább és a villanymozdonyok sem fognak megállni a nyílt pályán fél kilenckor. A legenda szerint akkor tényleg volt probléma, amikor Sztálin elvt. temetésekor leállították a gyárakat, hogy a munkások gyászát ne zavarják a gépek. Mivel akkoriban még jóval rugalmatlanabb volt az energiaellátó rendszer, ezért a leállás alatt jókora medencékben vizet bontottak, hogy valamit kezdjenek a hatalmas felesleggel.

 • zsoci2009.03.28 19:03:59

  Ez baromság, de az igazi baromság ez az akció. HA kevés az energi építeni kell egy új atomerőművet. Ha igazán védeni akarja valaki a környezetét az kivátja a szén és olajerőműveket atomerőművel. A másik fontos terület a felesleges , értelmetlen csomagolások megszüntetése. Pl miért kell a felvágottat előre csomagolni? Miért kell rágót egxenként csomagolni ?

 • Pacsker2009.03.28 19:17:04

  Köszi srácok! Hihetetlen, hogy vannak annyira manipulálhatók egy természetvédelmi szakon belül, hogy bekajolják azt, hogy nem szabad lekapcsolni! Egy kettéosztott szak vitájára tettetek pontot a bejegyzéssel. Győzött a szkeptikus Jedi hadsereg, a láncleveles sötét (:D) oldallal szemben. Gondoltam, hogy nem hülyék a wwf-nél, és tudják, miért és hogyan terveznek meg egy ilyen akciót.
  Üdv: Péter

 • Xezs2009.03.28 19:18:40

  ez az egész egy baromság, túl van misztifikálva. A villanylekapcsolásról meg annyit, hogy majd ha nem hajigáljuk szét a szemetet az utcán meg nem szaratjuk oda a kutyánkat akkor mondhatjuk hogy tettünk vmit a környezetért, addig ez az egész hajcihő álszenteskedés. Az meg külön vicc mikor lekapcsolod a 60W-os égőt, közben meg megy 2 PC (legalább 200-250W fogyasztással) meg 2 TV (kb 50W) a lakásban.

 • klauss2009.03.28 19:19:26

  még jó, hogy nem itthon játsszák az albán-magyart.
  tiranában felsem tűnne ha ott is lenne ilyen baromság

 • Zsuzsmó2009.03.28 19:24:28

  szelektív hulladékgyűjtés: nem hülyeség. azért hiszik azt sajnos sokan, hogy egybeöntik a szemetet, mert az egyik szelektív hulladékgyűjtő kocsi ami Magyarországon forgalomban van, úgy néz ki mint a "szokványos" kukáskocsi. Ezzel egyik nap az egyik féle anyagot gyűjtik össze, másik nap a másikat. (értelemszerűen pl. kedden műanyagflakkonért mennek, szerdán papírért, stb.) A másik tipusú autók rakterét rekeszekre osztják, és az ilyen kocsi a gyűjtőszigetek minden edényét kiüríti, de tartalmukat külön rekeszekbe helyezi.
  remélem ezután többen szánják rá magukat a válogatásra :)

  a föld órája persze a figyelemfelkeltésért van, ezt nem is ragoznám tovább, aki nem fogja fel, hát az nem... :)

  egyébként a környezettudatosságért még sok mindent kellene megváltoztatni a fejekben...

 • magy12009.03.28 19:55:08

  zsoci:
  "HA kevés az energia építeni kell egy új atomerőművet"

  Mint említettem sokra nem fogunk menni azzal sem ha 10db atomerőművet is építünk, mert pár évtized múlva mire felépítenénk, az urán kifogyóban lesz.

  IDEJE LENNE MÁR VÉGRE ÚJ ÉS KEVÉSBÉ VESZÉLYES ILLETVE TELJESEN ZÖLD ENERGIA UTÁN NÉZNI, ILLETVE ÉPÍTENI IS EZEN ERŐMŰVEKET!

  Eljött végre a Nap, szél és geotermikus energia ideje.

 • Palkovicsné2009.03.28 19:58:12

  pontleszarom és indítom az agregátort!

 • sourcerror2009.03.28 20:04:15

  @myloh
  "Mivel a levél írója alapvető magyar helyesírási szabályokat nélkülöz, így abszolút nem gondolom, hogy tudja vagy ért ahhoz, amit a billentyűzetre vetett. Ökör..."

  Leborulok érveid bölcsessége előtt!

 • I_Isti2009.03.28 20:20:39

  Tud valaki példát mondani működő geotermikus erőműre?
  Tud valaki néhány km hosszúságú tengerpartról Magyarországon, ahol úgy lehet szélerőműveket építeni, hogy ne túl sok madarat daráljon le, illetve ahol nem zavarja a szélkerekek állandó zúgása a lakókat, valamint az élővilágot?
  Tud valaki olyan napelemgyártási technológiát, amely során a napelem gyártása során felhasznált elhasznált víz, energia, stb a napelem élettartama során szolgáltatott energia arányában mérve hasonlít a 'hagyományos gonosz ' erűművekben termelt energia víz, és fosszilis energiahordozó fogyasztására?

 • eax_2009.03.28 20:38:33

  "Gondoltam, hogy nem hülyék a wwf-nél, és tudják, miért és hogyan terveznek meg egy ilyen akciót."

  Ahahhahahha, igen, a kornyezetvedo szervezetek kimondtottan arrol hiresek.

 • eax_2009.03.28 20:39:48

  "Mint említettem sokra nem fogunk menni azzal sem ha 10db atomerőművet is építünk, mert pár évtized múlva mire felépítenénk, az urán kifogyóban lesz."

  Az a rovidites, hogy FBR, mond neked valamit?

 • gothmog2009.03.28 20:40:46

  Most mit aggódtok? Alig ötven év, és lesz működő fúziós erőmű. Feltéve, hogy addig egyben marad a nyugati civilizáció. Feltéve, hogy meg lehet csinálni.
  Aszt' onnantól jut megint elég áram (meg kaja a hidropónikus kertekből) mindenkinek. Kb. száz évig, aztán megint túl sokan leszünk.

 • gothmog2009.03.28 20:44:35

  Azért ne keverd a wwf-et a grínpísszel, meg a petával, meg a négy manccsal. Nem egy kategória.

 • papamaci12009.03.28 20:45:18

  De én ezt nem értem. A terhelés/fogyasztás CSÖKKENNI FOG, nem nőni, tehát a rendszer semmiképpen nem robbanhat, (?, mi ez atombomba...)) hisz az energiatartalma CSÖKKEN nem nő.....Egy lakás vezetéke se akkor ég le, a biztosíték nem akkor csap le , ha a terhelés CSÖKKEN, hanem ha nő.....

 • hopa20002009.03.28 20:46:44

  Szovjetunió - rövid u.

 • gothmog2009.03.28 20:58:00

  A másik dolog, hogy a felmelegedés hatását pont a legszegényebbek -akiknek a legkevesebb a veszítenivalója- fogják először megérezni: termőterületek pusztulása, éhínségek, járványok. Akkor megindul a népvándorlás (ugyan hová?) ami mindenfelé háborúkhoz vezet.
  Aztán mindjárt nem kell annyi éhes szájat etetni.
  Kis szerencsével ez a folyamat elsöpri majd a nyugati civilizációt, de új felemelkedésre már nem lesz mód, miután a könnyen hozzáférhető energiaforrások addigra elfogynak.

 • eax_2009.03.28 20:58:35

  papamaci1:
  Nyilvan robbanni nem fog, legrosszabb esetben megugrik a halozati frekvencia, amitol mukodesbe lep a vedelmi automatika, es lekapcsol egy par szakaszt a halozatban.

  "A terhelés/fogyasztás CSÖKKENNI FOG, nem nőni, tehát a rendszer semmiképpen nem robbanhat"

  Ez ebbol a szempontbol tokmindegy, a lenyeg az, hogy a termelesnek es a fogyasztasnak egyensulyban _kell_ lennie. Pl. ezert nem lehet egy halozatban par szazaleknal nagyobb aranyban szel/nap/hasonlo energiaforras, hacsak ki nem egyenlitik valamivel (pl. egy tarolos vizieromuvel) a hullamzo teljesitmenyt.

 • gothmog2009.03.28 21:00:48

  Ja, hogy a Föld? Hát az nálunk rosszabb dolgokat is túlélt már.

  Na, most akkor leolvadt a rendszer vagy sem? Úgy izgulok...

 • csviktor2009.03.28 21:04:35

  Szerintem meg páran elgondolkoznak, amikor a sötét utcán mennek végig, ahol a világítást 90%-ban valami diszkivilágítás adta, hogy jó ötlet volt -e ez...

 • Peti802009.03.28 21:09:44

  Arról el is felejtettem szólni, h mekkora manipulatív sunyi ez az "irányjelző". "Egy lánclevél szerint a szombati környezetvédelmi akció miatt fel fognak robbanni az erőművek." Úgy állítja be, mintha a lánclevél robbanásról és biztos negatív kimenetelről szólna, így próbálva hitelét venni, és teljesen alaptalannak feltüntetni. Szánalmasak.

 • gothmog2009.03.28 21:16:25

  Peti80: "Érdemes ezzel szórakozni?"
  Nalátod. Az én módszerem sokkal humánusabb.

 • kutyababa2009.03.28 21:18:22

  Figyelj, papamaci!

  Ez olyan, mint mikor apám tüzel lent a pincében, a kazánba mint az őrült teszi bele a tüzifát, én meg elzárom a lakásban az összes radiátort, mert melegem van, vagy mert spórolni akarok. Na ettől felrobbanhat a kazán. Ez azért van, mert a termelt energia nem tud "leadódni", és bent marad a renszerben.
  Egyszerű nem?

 • cs (mi más)2009.03.28 21:33:02

  Hoax vagy sem, nálunk 9 körül volt egy 15 perces áramszünet. Kurvára élveztem, hogy pakolhatom a kazánból a parazsat. Persze mire végeztem visszajött a delej.

 • John Doe32009.03.28 21:33:55

  Figyelj, kutyababa! NEM olyan. A villamos energiarendszer ui. minden pillanatban kényszeregyensúlyban van. Nem tudsz energiát "beletenni", csak a kivett energia(=terhelés) fv-ében. Hallottál már olyanról, hogy "vörös hering"? Hát ez az!

 • kutyababa2009.03.28 21:44:14

  Elfogadom a hozzászólást, de nem tudom mi a vörös hering!

 • gothmog2009.03.28 21:47:39

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Ignoratio_elenchi

 • eax_2009.03.28 21:53:31

  Mindig is azt mondtam, hogy a google az ember legjobb baratja. :)

 • ave2009.03.28 22:10:22

  Ha valaki venne egyszer a faradsagot es megmerne, mint en, rajonne, hogy a fekete hatterkep tobb energiat fogyaszt. Ez LCD monitorra vonatkozik, de szerintem azt allithatjuk, hogy manapsag inkabb ez a jellemzo, mint a regi CRT.
  Egeszen jol merheto kulonbseg van egyebkent.
  Nem ertek en az LCD monitorok mukodesehez, de erosen ugy tunik, hogy minden pixel vilagit, es ahhoz kell meg tobb energia, hogy kitakarjuk.

  Szoval eleg vicces ez a sotititsuk el a cimlapot dolog.

  Jo kis cikket lehetne errol irni az indexen.

 • papamaci12009.03.28 22:15:17

  Nade az energia csak akkor realizálódik , ha fogyasztót kötök rá, nem ? Hiába a kurva nagy feszültség(potenciális teljesítmény, helyzeti energia) ha nem veszem le , nincs fogyasztás .
  Mellesleg a kazánon van egy szelep (tudod negatív visszacsatolás..) és leengedi a gőzt, a kazán nem robban, a hasonlat meg sántít...

 • papamaci12009.03.28 22:16:14

  Tehát felrobbanni , kiolvadni elégni nem tudok, jól látom ? Nem ?

 • papamaci12009.03.28 22:17:32

  ave ! "kocka" haverom is pont azt mondta , amit Te...kösz... :-)

 • papamaci12009.03.28 22:20:53

  Másfelől, filozófiailag a helyzet megoldása a lélekszám csökkenése. Ugyanis egyetlen egyén se hajlandó lemondania kényelméről, ez ellentétes a kapitalizmus logikájával... és az emberi önzéssel.
  Tehát: természeti katasztrófa, háború, vagy éhezés stb... a megoldás...

 • Xezs2009.03.28 22:26:22

  avenak igaza lehet, gondoljunk csak arra, hogy az LCD monitorokon nincs is igazi fekete (mindig valami elbaszott szürkét rajzol fekete gyanánt, filmnézéskor nagyon szépen látszik).

  Látom közben megtalálták a topikot az elzöldült agyúak is, akik már-már mágikus lényként kezelik az atomreaktorokat, és vallási áhítattal üldözik a megtestesült gonoszt. Szeretném ha az emberek többet tanulnának, és nem azokat a populista szövegeket fújnák, amiket a szájukba adnak. De ez csak álom marad, úgy érzem.

 • chagaal2009.03.28 22:45:36

  a szelektív hulladékgyűjtéshez: az FKF pl. a petpalackot a X. ker. Sírkert u. 2-be viszi naponta 15 kocsival, kocsinként 1-2 tonnát, ahol a Fe-Group Invest nevű cég egy korszerű gépsoron mossa-zúzza és újrafeldolgozás céljából zsákolja, ezek már biztosan nem foglalják a helyet a szemétbányákban... nem "üzlet", meg sokba is kerül az egész, de mégis hosszútávon kifizetődő, környezetvédelmi szempontból mindenképpen...

 • chagaal2009.03.28 22:59:27

  meg szerintetek mennyire volt mérhető ez lekapcsolós kezdeményezés? én kikapcsoltam a tévét, lekapcsoltam a csillárt, de a PC-nél maradtam:-) közben kinéztem egy lakótelepre és nem tűnt úgy, mintha rajtam kívül más is lekapcsolta volna legalább a csillárt... szerintem max 1% alatti ingadozás lehetett... ehhez képest, ha vége lesz a trójai sztorinak a tévében, akkor utána 5% azonnali esés lesz:-)
  meg a legnagyobb állandó fogyasztó fagyasztót (hűtőt:-) úgysem kapcsolta ki senki, pedig szerintem az a háztartások összfelhasználásának 10%-ért "felelős"... meg régen ilyen nem volt, de gondoljatok bele, mennyi gyertya égett esténként pl 300 éve :-))))))))) meg le kellene kapcsolni a Krakataut, mielött újra kitör, merthogy egy kitöréssel többet árt, mint az emberiség cuzámen 10ezer év alatt:-)) meg lehetne folytatni...

 • El Argentino2009.03.28 23:18:55

  Jót nevettem.

 • chagaal2009.03.28 23:29:11

  meg szabályozni kellene a központi csillagunkat, hogy felelőtlenül ne avatkozzon bele a hülye menstruációs ciklusaival a megszokott időjárásunkba :-)
  szerintem túl sokat képzelünk magunkról... de az kétségtelen, hogy a közvetlen környezetünket kellemesebbé tehetjük, ha csökkentjük a saját magunkat is zavaró károsanyag kibocsájtást...

 • Tigerblogger2009.03.28 23:37:12

  Mondjuk ahhoz képest elég sokan fórumoztatok 20:30 és 21:30 között...
  Ja és még utána is, holott semmilyen katasztrófa nem történt :)

 • flegman2009.03.28 23:45:47

  őszintén szólva, ez a Föld Órája dolog is megérne egy posztot a hoackábelen...

 • privateer2009.03.28 23:47:53

  van egy értelmesebb módja is a spórolásnak. tv, dvd lejátszó hangszóró tápja, nyomtató táp az egy kapcsolós konnektoron van. ha nem vagyok itthon, vagy alszom, bizony lekapcsolom. számítógép router modem pedig szünetmentesen van. szintén fullra kikapcsolom ha nem kell már. érdekes módon 1200 forinttal lett olcsóbb az utolsó számlám.

 • Jegor2009.03.28 23:49:30

  Nemrég, télen a Honvédelmi Minisztérium egyik kiemelt vezetési központjában jártam. Tények:
  -kemény hideg tél volt, kint mínusz 9 fok,
  -a folyosón 26 fok meleg,
  -a tiszti irodákban 30 fok, nyitott ablakoknál,
  -a szerver szobákban ment a klíma+nyitott ablakok,
  -az egész épületben egyetlen energia takarékos izzót nem láttam,
  -mind a hölgyek, mind az urak a legújabb "dögös", szerintem méregdrága NATO típusu egyenruhában feszítettek, amiket a "legjobb" amerikai filmekben láthatunk.

 • tangerine712009.03.28 23:53:36

  Én fél kilenckor mindent felkapcsoltam, hogy kompenzáljam azokat, akik mindent lekapcsoltak. Mert mi van, ha mégis igaz, hogy felrobbannak az erőművek? Én az atomerőműben dolgozom, és ha felrobban, akkor hogyan mennék be hétfőn dolgozni?
  :)

 • hülyefizikus2009.03.29 00:20:14

  hát igen
  szerintem meg annyi lenne az emberiség dolga hogy végre komolyan vegye a fúziós energiát és 30 év múlva 0 CO2 kibocsájtás mellett ameddigre a balatont elfűtenénk már rég kialszik a nap

  ennyi

 • johnny12009.03.29 03:06:53

  Müködö geotermikus erömü:

  http://www.geothermie-unterhaching.de/cms/geothermie/geothermie_web.nsf/id/pa_verfahren_nutzung.html

 • hhmmmm2009.03.29 03:17:25

  Szóval ez úgy megy, hogy van egy hálózati frekvencia ami 50Hz körül van és ezen a frekvencián akkora teljesítményt fogyaszt a fogyasztó amennyit az erőművek épp megtermelnek, illetve fordítva.... ha sokan lekapcsolják a villanyt akkor megugrik a frekvencia, erre bizonyos fogyasztók érzékenyek ( pl nem a villanykörte).
  Jelen esetben ha hirtelen túltermelés lett volna akkor, egyes erőművek kiadott villamos teljesítményét csökkentették volna, vagy végső soron lekapcslódnának a hálózatról és leálnának, ami nem szerencsés, de műszakilag erre is méretezve vannak... és a frekvencia máris jobb helyzetben van.
  Továbbá, ha megnézzük, akkor az ország csúcs fogyasztása kb 5-6000Mw körül van ( reggeli csúcs) ami hajnalra 4000Mw körülre esik vissza, így akkor kiderül, hogy az erőműveket folyamatosan szabályozzák ( 15 perces) menetrend szerint és ezen felül szabályzók ( erőművek ) minden pillanatban azon vannak, hogy 50Hz-re szabályozzák a hálózatot a fogyasztói teljesítmény igényen... ez van

 • ahabkapitany2009.03.29 05:25:44

  ennyi energetikai szakembert egy helyen...

 • kakamatyko2009.03.29 08:54:24

  ahabkapitany: ez a jo az Internetben, foldrajzi helytol, kortol, nemtol fuggetlenul itt lehet az osszes, csak tudjon magyarul.
  Peldaul hhmmmm meg a KGSTben szocializalodott, ma mar szinkron porog fel Europa.

 • gothmog2009.03.29 11:06:42

  Azért azt jegyezzük meg, ennek az akciónak gyakorlatilag sem az az alatt az egy óra alatt megspórolt rengeteg CO2 volt a lényege, hanem az emberek nevelése.
  Legalább egy kicsit.

 • jkovats2009.03.29 12:47:13

  No hey!
  Lekapcsoltam a lámpát. És jól éreztem magam tőle. Nekem csak ez számított.
  Kedves Zsuzsmó, köszi a kifejtést a szelektív szemetesautókról. Én se írhattam volna szebbet.
  Ez az egész védjük meg a Földet meg kapcsoljuk le a lámpát és hasonlók. Ez is olyan, amire simán mondhatni: sok kicsi sokra megy. Most először vettem részt az akcióban, de legközelebb is fogok. Mert ha mindig csak néhány emberrel több érzi szükségét annak, hogy jó, amit tesz, akkor vagyunk fejlődőképesek.
  Szelektíven gyűjtöm a szemetet, összeszedem a kutyám után az ürülékét, energiatatarékos izzókat használok (jujvigyázzfelrobban, kevesebbet használ mint a termelés), képes vagyok bevásárláskor elvinni magammal a régebbi zacskókat, hogy legalább nekem ne adjanak újat, ha kimegyek a szobából, leoltom magam után a lámpát, papírboltban az újrahasznosított dolgokat keresem, és csak azért, mert a víz átalánnyal van számlázva, még nem folyatom a világba, mondván úgyse fizetek érte többet. Busszal járok, mert pesti vagyok, és autóban megőrülnék a forgalomban/tól. (Ok, buszon is, maradjunk a zártpályás villamosnál.) Úgyhogy ÉN elmondhatom magamról, hogy részemről mindent megteszek a dolog érdekében, mert anyám így nevelt, és a saját gyerekem is így fogom nevelni.
  Az, hogy az amerikaiak rengeteg felesleges szemetet termelnek... Hello, nem ők találták ki, hogy a fogkrémnek legyen plusz egy kartondoboza is, amit azonmód kidobsz. Ha gondod van az előre csomagolt sonkával, ne azt vedd meg, és a tetejébe a húspultnál kapható olcsóbb is.

 • jkovats2009.03.29 12:47:46

  Mellesleg, ki van képben a geotermikus gradiens fogalmával? Na? Na? Lényeg, ha lefelé ásol, a föld belső hőmérséklete átlagosan 3 °C fokkal nő 100 méterenként. Ez az érték Magyarországon 7-8 °C. Mit gondoltok, miért van nekünk ennyi melegvizes forrásunk?? Komplett városok már erre épülnek, ebből élnek meg, ld. pl Hévíz. Világszinten kimagasló érték, de mi képtelenek vagyunk kihasználni.  Működő geotermikus erőmű? Hmm... Zala, by MOL?
  És miért nincs még több erőművünk? Vlsz ha akkora nagy szükség lenne rá és megérné, akármilyen alakok is vezetik ezt az országot, már talán építettek volna...

 • hülyefizikus2009.03.29 16:07:35

  Hidd el hogy nem...

  Szépen fű alatt el lesznek adva a jól fúrható területek...

 • Fx2009.03.30 09:50:44

  hhmmmm:

  Ennél annyival súlyosabb a helyzet, hogy az nem úgy működik, hogy most egy rövid ideig 51 Hz lesz a freki, oszt majd visszaáll, azt meg csak kibírják a fogyasztók. Ez ugyanis országokon keresztül van szinkronizálva. Amikor itt éppen hullámhegy van, akkor Németországban is. Ergo muszáj - nagyon is muszáj - a felesleges energiát valahova elnyomni. Ha nem hirtelen történik a váltás, akkor nincs gond, mert utána lehet húzni a rendszert. De ha valami miatt tényleg egyszerre kapcsolnánk ki az ország fogyasztásának 10%-át (pl. a rádión bemondják, hogy "most"), azzal tuti hazavágnának pár kisebb erőművet.

  Ettől függetlenül persze az érdeklődés mértéke, és "elosztottsága" miatt nagyon nem kell(ett) ilyesmitől félni

 • Xezs2009.03.30 19:37:16

  itt valaki kommenteket törölt :)

 • VRbagoly2009.03.31 12:54:42

  Rosszul hirdették meg ezt az akciót..

  ha úgy hirdetik meg, hogy "egy óra, tegyünk valamit a Földért", akkor csak az emberek 1%-át érdekli

  ha úgy hirdetik meg, hogy "b*sszunk ki a g*ci áramszolgáltatóval, állandóan szivat minket, most kapcsoljuk ki egyszerre az áramot, szivassuk vissza", akkor szerinteme jóval nagyobb érdeklődésre tarthatott volna számot.

 • czandor2009.04.01 16:39:23

  Ez nem HOAX!

 • gothmog2009.04.01 18:21:39

  Tényleg nem az. Ez szimpla baromság.

 • ramirez77882009.04.02 02:08:44

  "Lekapcsoltam a lámpát. És jól éreztem magam tőle. Nekem csak ez számított."
  Na pont ennyire volt elég ez a kampány.
  Szerintem a legjobb kampány az lenne, ha az elektromos áram árába beépítenék a keletkezett CO2 és egyéb káros anyagok költségét. A benzin fogyasztás is csak akkor csökkent, amikor az olajár az egekbe szökött.

 • xenuka2009.04.28 22:12:20

  KÖZÉRTHETŐEN:

  Az autód motorját menetközben a váltón és a kuplungon keresztül a kocsi menetellenállásai leterhelik.
  Ha menet közben ugyanolyan gázpedál állásnál benyomod a kuplungot megszűnik ez a terhelés - "lekapcsolod a villanyt" - és azonnal felpörög a motor, amit vagy leszabályoz az elektronika vagy pörög max fordulaton.

 • Dreamkasztni2010.05.20 08:46:41

  Ez a lánclevél, ahogy meg van írva, csúcs röhej. Váltogatja a tegezést/magázást, -ban/-ben helyett -ba/-be-t használ mint egy bunkó... és kegyelemdöfésként: "mielőtt későn lesz"...

  Hány éves írta ezt? bár nagyjából körvonalazódik bennem az IWIW-re hivatkozás után...

  A kapcsolgatásnak semmi értelme, miért nem emeli ki valaki már végre valami komoly médiában, hogy ezektől az akcióktól az erőmű még ugyanannyi anyagot használ el és ua. káros anyagot bocsát ki? Az áram meg pocsékba megy. Hirtelen, ideiglenes baromságoknak semmi értelme, lassú de biztos, folyamatos csökkentés kell, és aztán ott is kell maradni!

Féltve őrzött Puglia

Dél-Olaszországi kalandozások 125 500 Ft / fő / 7 éjtől

Törökország

Tengerparti pihenés, feltöltődés várja. 49 900 Ft / fő / 7 éjtől