Veszélyes vírust rejt az online képeslap?

2009.04.13. 17:24
33 hozzászólás

2008 júliusa után újra tombol az interneten a Hallmark online képeslapküldő szolgáltatást hírbehozó lánclevél. A szöveg szerint a képeslapon érkező vírus leégeti a merevlemezt. Hogy ez mit jelent pontosan, azt nem részletezi, de végül is mindegy is, a szöveg úgyis hoax.

A lánclevél

"Továbbítsátok sűrgősen levelezőpartnereiteknek: A ez elkövetkező napokban ha BÁRKITŐL, legyen az ismerős, rokon vagy
barát a HOLLMARK-on keresztül képeslapot kaptok ne nyissátok ki!
Megnyitáskor a C merevlemezt "égeti" le.
A CNN tette közzé a felhívást, maga a vírus nagyon agresszív és a MICROSOFT is roppant
veszélyesnek nyilvánította.
Tegnap fedezték fel és még nem találták
meg a megfelelő vírusírtót."

A tények

Ahogy arról a hoaxvadász Snopes.com is beszámol, a CNN soha nem tett közzé hasonló felhívást.

A vírusirtó cégek jelentése szerint Hallmark (amit a magyar lánclevél kreatívan Hollmarknak ír) képeslapküldő nem vírusos, vigyázni kell azonban, mert ez a tény nem jelenti azt, hogy képeslapos trójaik, vírusok nem léteznek. Sajnos vannak ilyenek, ráadásul igen kreatívan változtatják a levél szövegezését. (A hallmarkos lánclevél kísértetiesen hasonlít egy 2007-es hoaxra, ami szintén azzal riogatott, hogy egy vírus miatt elég a merevlemez és szintén kamu volt.)

A hallmarkos lánclevél kamu, felesleges továbbküldeni. Nem árt viszont óvakodni az általános megfogalmazással érkező, továbbított levelektől, amelyekben csak annyi szerepel, hogy kapott egy képeslapot.

A Hallmark vállalatot egyébként 1910-ben alapították, és az amerikai képeslapok felét még ma is ők gyártják. További érdekes infó, hogy Paris Hilton 2007-ben beperelte a céget, mert jogtalanul használták fotóit egy képeslaphoz. A kártyán a 'Dögös' és a 'Paris első napja pincérnőként' szöveg, valamint egy rajzolt pincérnő testen Paris feje volt látható.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.